Americké profesionály nikdo nechce, tak pracují zdarma

New York – Vysoká nezaměstnanost, ktera ochromila Spojené státy, nedělá vrásky na čele pouze řadovým pracovníkům. Týká se totiž i dříve vysoce postavených profesionálů. Je tedy jedno, kolik mají let praxe. Znovu začínají jako stážisté na neplacených pozicích. Vylepšují si tak svoje šance na získání nové práce, i když třeba v úplně jiném oboru.

Dlouhá pracovní přestávka se při nástupních pohovorech budoucímu zaměstnavateli vysvětluje špatně. Stáž takové dilema řeší. Profesionálové také často shledávají práci v novém oboru jako zábavnou a obohacující. Podle amerického sdružení vysokých škol a zaměstnavatelů navíc pracovní úvazek získá šest z deseti stážistů.

V mezidobí však téměř polovina stážistů nedostane ani dolar. Pracovníci si proto drží poloviční úvazek někde jinde, aby měli z čeho platit účtenky. „Myslím, že to má smysl. Musíte udržovat své zkušenosti a přizpůsobit se tomu, co je na trhu žádané,“ dodává navíc dobrovolník Eric Garner.

Garner je zkušený manažer finančních služeb. Přesto se mu nedařilo najít práci. Nyní proto působí jako dobrovolník ve třech různých pracovních agenturách, mimo jiné ve strategickém vedení jedné z nich. Zatímco hledá práci na plný úvazek, dobrovolnictví mu pomáhá s vylepšením životopisu, což je nyní v Americe nezbytnou podmínkou získání nové práce.

Američtí profesionálové dělají dobrovolníky (zdroj: ČT24)

Například Severní Karolína se potýká s nezaměstnaností těsně pod deseti procenty. Počet lidí bez práce tu v červnu stoupl o více než 30 tisíc. Mezi nimi je i George Hazlett. Jde o 56letého chemického inženýra a odborníka z oblasti firemního prodeje. Teď ale sedí zpátky v lavici a učí se o médiích.

Stážista George Hazlett:

„Propustili mě v březnu 2009 a nemohl jsem najít žádnou jinou práci. Začal jsem se proto zajímat o různé televizní školy a narazil na connecticutskou školu médií.“

Studia mu však nestačí. Kromě toho také pracuje pro rádiovou stanici jako stážista. Rychlý životní styl mu dává naději najít novou práci. „Jedna věc je učit se o tom ve škole, ale ve skutečnosti musí člověk zůstat klidný, ať narazí na jakékoliv problémy,“ dodává Hazlett.