Mise z EU si posvítí na portugalské úspory

Lisabon – Portugalsko čerpá mezinárodní finanční pomoc již čtvrt roku. Představitelé Evropské unie, Mezinárodního měnového fondu (MMF) a Evropské centrální banky ale ode dneška zkoumají, jak se 78 miliardami eur (zhruba 1,9 bilionu korun) nakládají a zda plní podmínky finanční dohody, kterou si země dohodla letos na jaře. Zaměří se především na to, jak bude vláda řešit výpadek příjmů v rozpočtu.

Výsledek první čtvrtletní revize je pro Lisabon velmi důležitý. Určí totiž, zda věřitelé uvolní i další tranši záchranného úvěru. Nyní ale Portugalsko čekají dva krušné týdny. Při snižování rozpočtového deficitu je totiž Lisabon ve skluzu, ačkoliv slíbil, že nedostatky odstraní, a bude tedy více škrtat ve výdajích, zvýší daně, prodá státní majetek a provede strukturální reformy.

Mluvčí Evropské komise Chantal Hughesová:

„Dnes začala další revize plnění dohodnutých podmínek. Víme, že vláda již uvedla, že se od původně dohodnutého programu odklání. Oznámila také, že učiní opatření, aby ten odklon vyřešila.“

Komise se také zaměří na to, jak vláda plánuje vyřešit výpadek v příjmech státního rozpočtu. Portugalská ekonomika má totiž během letošního roku klesnout až o dvě procenta. Země se přitom zavázala snížit letos schodek rozpočtu pod šest procent hrubého domácího produktu.

Na spekulace o bankrotu je brzy

Mise má také naznačit, zda se Portugalsko nebude muset vydat cestou Řecka a požádat o druhý záchranný úvěr. Analytici tvrdí, že Portugalsko má pořád ještě určitý manévrovací prostor. Proto je podle nich zatím předčasné hovořit o tom, zda bude muset i Lisabon žádat o druhý záchranný úvěr.

Akciové trhy však předpovědi analytiků příliš neuklidňují. Dnes odpoledne totiž akcie na burzách v západní Evropě smazaly všechny zisky, které nasbíraly během dne. Nad příznivými zprávami ze Spojených států převážily obavy z dalšího vývoje v eurozóně. Dolů zamířily hlavně banky, které na dluhové problémy na periferii eurozóny doplácejí nejvíce.

Unie dohlíží na portugalské škrtání (zdroj: ČT24)

Dopady úspor už pocítil téměř každý. Naposledy ti, kdo jezdí veřejnou dopravou. „Doprava zdražila vážně hodně, naopak platy teď klesají. Jen těžko se s něčím takovým smiřujeme,“ stěžuje si dělnice Filomena Monicaová.