Ruský Vladivostok žije plánováním summitu zemí APEC

Vladivostok - Vladivostok na ruském Dálném východě se horečně připravuje na summit zemí APEC, který příští rok hostí. Ruská vláda utrácí desítky miliard rublů v naději, že přitáhne investory z Asie a zvýší ekonomický potenciál Přímořského kraje.

Ruský ostrov v Japonském moři u Vladivostoku byl donedávna uzavřenou vojenskou oblastí. Teď tu roste centrum skoro za dvě miliardy eur. Příští rok uvítá prezidenty na summitu zemí APEC. „Bude to reklamní akce, která předvede náš kraj. Ukážeme, že jsme připraveni ke spolupráci a ekonomickému rozvoji v rámci Asie,“ řekl Oleg Lipajev, zástupce ministerstva průmyslu a obchodu RF v Přímořské oblasti. 

Luxusní areál později poslouží jako univerzita a studentská kolej. V náročném klimatu ho staví 50 tisíc zahraničních dělníků – levná síla z Číny, Střední Asie a Severní Koreje. Summit má proměnit Vladivostok v perlu Dálného východu, která přitáhne turisty a investory. Bourá se a staví jako o život. Vyrůstají pětihvězdičkové hotely, kasino, nové letiště a nejdelší visutý most na světě. 

Reportáž Barbory Šámalové (zdroj: ČT24)

Ne všichni obyvatelé Vladivostoku jsou ovšem z velkých změn nadšení. Zatím z nich mají jen rozbité silnice, chodníky, hluk a obří dopravní zácpy. „Sice opravují centrum, ale zapomněli na kanalizaci. Splašky jdou rovnou na ulici. Pořádně to páchne a nikomu to nevadí,“ podotkl jeden z obyvatel. 

V 90. letech město ovládala mafie a veřejné peníze se kradly ve velkém. Pověsti divokého východu se teď snaží zbavit. Místní to sledují s nedůvěrou. Změnám uvěří, až je uvidí.