Německo prezidentským podpisem definitivně skončilo s jádrem

Berlín - Německý prezident Christian Wulff podepsal zákon, který umožňuje úplný odklon země od jaderné energetiky do roku 2022. Oznámil to dnes úřad spolkového prezidenta, podle něhož může tato norma vstoupit v platnost v nejbližších dnech. Německý parlament novelu atomového zákona schválil už na přelomu června a července. Wulff poté oznámil, že chce nejprve pečlivě prověřit jeho ústavnost, než pod něj připojí svůj podpis. Kritizoval přitom vládu kancléřky Angely Merkelové za přílišnou rychlost, s jakou komplikované téma ukončení využívání jádra prosadila.

Německá vláda křesťanských demokratů (CDU/CSU) a liberálů (FDP) rozhodla o odchodu od jaderné energetiky po březnové havárii v japonské atomové elektrárně Fukušima, kterou způsobilo ničivé zemětřesení a následná přílivová vlna tsunami.

Podle zákona, který na konci června schválil Spolkový sněm a 8. července Spolková rada, zůstane natrvalo odstaveno sedm nejstarších jaderných elektráren spolu s poruchovým blokem v Krümmelu, které kabinet Angely Merkelové nechal dočasně vyřadit z provozu už po nehodě ve Fukušimě.

Jádro mají nahradit obnovitelné zdroje

Zbývajících devět reaktorů bude postupně utlumováno mezi lety 2015 a 2022. Místo nich chce v budoucnu ve větší míře využívat energii z obnovitelných zdrojů a paroplynových elektráren.