Rozpočtový deficit klesá, výběry na daních ale Kalouskovi nestačí

Praha - Schodek státního rozpočtu klesá – v minulém měsíci o dvě miliardy oproti červnovým 63 miliardám korun. Odborníci z toho ale přesto radost nemají. Nejsou spokojení se sumou vybranou na daních. Do státní kasy sice přiteklo více peněz než loni, ministerstvo financí si však slibovalo částku o něco vyšší. Podle správce státní pokladny Miroslava Kalouska (TOP 09) je to pořád málo.

Deficit se oproti loňskému roku ztenčil o osm miliard korun. Důvod k optimismu je ale předčasný. „Registrujeme rizika pro celkové plnění státního rozpočtu v podobě čerpání evropských zdrojů a třeba i daňových příjmů,“ vysvětluje důvod znepokojení náměstek ministra financí Jan Gregor.

Příjmy z daní sice letos vzrostly o 3,5 procenta, a státu tak přiteklo o 310 miliard korun více, do představ resortu financí to má ale daleko. Státu se nedaří hlavně výběr daně z příjmu fyzických a právnických osob.

Jan Gregor:

„K daním se dá globálně říct, že dochází k uplatňování ztrát, které jednotlivé podnikatelské subjekty uplatnily.“

Analytik Lukáš Vácha ze společnosti Conseq vidí problém také v tom, že se lidé daním vyhýbají. „Je to dané tím, že těm přímým daním se poplatníci mohou snadno vyhnout. To znamená, když jste firma, můžete si zřídit svoje sídlo v nějakém jiném státě, jehož daňový režim je příznivější,“ dodává. Naopak dani z přidané hodnoty nebo spotřební dani při nákupu potravin nebo benzinu se vyhnout téměř nelze.

Na celý rok počítá rozpočet se schodkem 135 miliard korun. V roce 2012 by pak měl schodek klesnout zhruba o 30 miliard.