Volnému dovozu silvestrovských petard je konec

Praha - Zábavní pyrotechnika je ode dneška pod přísnějším dohledem. Na dovoz čehokoliv o síle větší než například prskavka už je nutné mít speciální povolení ministerstva průmyslu a obchodu. Profesionální pyrotechnici ale varují, že takové opatření dostatečné není. Nelegální obchodníky to podle nich stejně nevymýtí.

Profesionální pyrotechnici nad novým nařízením ministerstva kroutí hlavou. Poctivým prodejcům jen přidělá starosti, ty ostatní příliš nepostihne. „Ty společnosti nebo jedinci, kteří obcházejí zákony, buďto vyrábějí, nebo vozí necertifikovanou pyrotechniku. Tak ti to budou dělat i nadále, protože se z větší části jedná o dovoz v rámci Evropské unie, nikoliv z třetích zemí,“ tvrdí místopředseda Asociace českých profesionálních ohňostrojařů Vladimír Pravda.

Ministerstvo ale trvá na svém. Češi tak bez speciální licence od dnešního dne budou moci dovézt už jen prskavky a bouchací kuličky, tedy jen zábavní pyrotechniku první kategorie. Všechny ostatní rachejtle a dýmovnice musí splňovat podobné podmínky, jako klasické výbušniny.

Mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu Pavel Vlček:

„Cílem právě této úpravy je výrazně zlepšit přehled o tom, kam jaké pyrotechnické prostředky putují a jak se skladují. Podobně je na tom Rakousko, Německo a samozřejmě ostatní státy se budou přidávat.“

Češi zábavní pyrotechnice fandí rok od roku více. Tomu odpovídá i dovoz. Jenže podstatná část se prodává nelegálně – nejvíce logicky ve druhé polovině roku, kdy se obchodníci zásobí před Silvestrem.