CS Fondy: Stát odškodnil podivnou kyperskou firmu

Praha – V roce 1997 zmizela z CS Fondů takřka přes noc více než miliarda korun. Nyní – po čtrnácti letech – stojí před soudem úředník, který tenkrát mohl celému vytunelování CS Fondů zabránit. Bývalý vedoucí finančně analytického útvaru na ministerstvu financí Jiří Kudlík byl totiž předem bankou varován, že se chystá podezřelá transakce. Jestli ho soud uzná vinným, to se teprve ukáže. Stát jako takový už ale za svou nečinnost odsouzen byl, musel zaplatit téměř osmdesát milionů jako odškodnění jisté, nepříliš průhledné firmě. Ač mohl, tunelu prý nezabránil. Reportérům ČT se podařilo zjistit, že stát odškodnil firmu, kterou řídí stejní kyperští právnící jako firmu Forminster Enterprises, známou z vytunelování fondu Trend a Obchodního domu Kotva.

Celý příběh začíná v březnu roku 1997. Hlavní aktéři podvodu: Václav Vojtíšek, Tomáš Roit, Vladislav Naď a Josef Matoulek mezi třetím a šestým březnem nakoupili za zády podílníků do CS Fondů téměř bezcenné akcie firmy Drůbež Příšovice. Miliarda a čtvrt, kterou za ně zaplatili pak 12. března zničehonic zmizela přes Plzeňskou banku a několik dalších bank kamsi na účty do zahraničí. Za tento podvod je v roce 2007 vrchní soud poslal definitivně do vězení. Stali se tak dosud jedinými pravomocně odsouzenými v jednom z nejkřiklavějších případů tunelování fondů v historii Česka.

Václav Vojtíšek, Tomáš Roit, Vladislav Naď a Josef Matoulek
Zdroj: ČT24

Drůbežárna za miliardu

Samotným podílníkům fondů tedy nezbylo nic jiného než pouhé příšovické slepice. Jedním z takto podvedených a okradených podílníků fondů je například Zdeněk Řepka. Podle něj získali podílníci za miliardu Drůbežárnu Příšovice, jež v té době dosahovala hodnoty dvaceti až třiceti milonů korun. S mírným sarkasmem nyní dodává, že obchod, kdy člověk dostane za miliardu třicet milionů zkrátka není dobrý obchod.

Jan Macháček, novinář týdeníku Respekt:

„Zcela unikátní byl ten objem a způsob, protože to byla drzost, která neznala mezí. Zatímco v jiných případech tunelování se z fondů postupně ztratilo dvacet až třicet procent majetku, tak tady se ztratilo během několika dnů jednoduchým příkazem celé portfolio toho, co ty fondy obsahovaly.“


Stát odškodnil kyperskou firmu, která koupila pohledávku Plzeňské banky

Za vytunelování CS Fondů je nicméně podle tohoto pravomocného rozsudku odpovědný i stát. Ač mohl, tunelu prý nezabránil. Za svou nečinnost musel zaplatit téměř osmdesát milionů jako odškodnění. Tohoto odškodnění se ovšem nedočkali okradení podílníci fondů jako pan Řepka z Liberce, ale jistá kyperská firma, která prý koupila od zkrachovalé Plzeňské banky pohledávku za státem a potom jí vysoudila.

Podezřelá firma odškodněná za vykradení CS Fondů se jmenuje SG Solar Green Limited. Z kyperského obchodního rejstříku jsou dohledatelná pouze jména ředitelů, nikoliv však majitele. Přesto se Reportérům ČT podařilo dopátrat skutečnosti, že stát odškodnil za vykradení CS Fondů firmu, kterou řídí stejní kyperští právníci jako firmu Forminster Enterprises. Ta je nechvalně známou z jiné tunelářské kauzy devadesátých let - z vytunelování fondu Trend a Obchodního domu Kotva. Propojení firem Reportérům ČT potvrdila i advokátní kancelář, která na Kypru obě tyto společnosti řídí.

Zdeněk Řepka, bývalý podílník CS Fondů
Zdroj: ČT24

Zdeněk Řepka, bývalý podílník CS Fondů:

„Tuto informaci jsem se dozvěděl asi před třemi týdny a opět jsem byl v šoku, protože vlastně tato kyperská firma vyhrála tu samou věc, kterou jsem já prohrál.“

Anastasia Stavrou, firemní konzultant Costas Indianos & Co:

„Sdělujeme Vám, že naše právní kancelář vykonává správu obou společností. Nicméně právní kanceláře na Kypru za žádných okolností neodkrývají totožnost vlastníků firem, které administrují, vyjma případů, kdy jim to nařídí kyperský soudce v rámci trestního řízení.“

Císařské lázně v Karlových Varech (zdroj: ČT24)

Pochybnou transakci odklepl státní úředník

Miliony veřejných peněz však už mezitím odešly na účet právníka kyperské firmy. Ondřej Jakob z MF ČR potvrdil, že odškodnění bylo vyplaceno na konci dubna a jednalo se o částku asi 76,6 milionu korun. Podle něj se chce ale ministersto financí odvolat. „Podáváme dovolání k Nejvyššímu soudu, chceme se bránit. Věříme, že se to obrátí ve prospěch České republiky a ty peníze se nám vrátí,“ dodal.

To ale nebude tak snadné. Je totiž nepochybné, že stát v případě CS Fondů selhal. Podle osloveného právníka je totiž tento rozsudek závazný a je též použitelný jako veřejná listina při argumentaci, že došlo činností odboru ministerstva financí k pochybení, za které odpovídá stát. A je-li zde odpovědnost státu, lze dohledávat i odpovědnost jednotlivce, tedy konkrétního pracovníka.

Jiří Kudlík
Zdroj: ČT24

Řeč je konkrétně o Jiřím Kudlíkovi - bývalém vedoucím útvaru proti praní špinavých peněz ministerstva financí. Ten kvůli CS Fondům dnes stojí před soudem. Podle obžaloby měl v březnu 1997 dostatek informací, aby věděl, že převod miliardy a čtvrt z CS Fondů na účty do zahraničí nesmí povolit. Přesto tento neobvyklý obchod povolil.

V pátek 7. března, kdy banka nahlásila jeho finančně analytickému útvaru neobvyklý obchod, prý Jiří Kudlík nebyl v práci a v pondělí 10. března už toho moc udělat nemohl. V poledne totiž vypršela lhůta, dokdy podle zákona směl přesun peněz blokovat.

Soud s Jiřím Kudlíkem byl minulý týden odročen a bude pokračovat v polovině října. Samotný Kudlík však svou vinu popírá.

Martin Luštík, státní zástupce, Vrchní státní zastupitelství v Praze:

„Měl tomu zabránit z titulu své funkce, neučinil tak.“

Martina Lhotáková, mluvčí, Městský soud v Praze:

„Při uznání viny z trestného činu podvodu obžalovanému Jiřímu Kudlíkovi hrozí trest odnětí svobody v trvání pěti až deseti let.“