Billboardy od silnic jen tak nezmizí

Praha - Reklamy ohrožující bezpečnost silničního provozu nezmizí dříve než za 5 let. Ministerstvo dopravy chce totiž přechodnou dobou vyřešit problém smluv sjednaných s reklamními agenturami v devadesátých letech. Ty byly podepsány na desítky let a umožňují provoz billboardů až dodnes.

Nejenže barevné billboardy v okolí silnic a dálnic představují pro řidiče rušivý element, který může pohlcovat jejich pozornost, ale při srážce mohou být i životu nebezpečné. I přesto ale v okolí silnic a dálnic billboardy zůstanou ještě minimálně pět let od doby, kdy vejde v platnost novela zákona o pozemních komunikacích.

Touto pětiletou přechodnou dobou se má ministerstvo dopravy vyhnout případným žalobám ze strany majitelů reklam. Umožní mu dohodnout se s nimi na ukončení smluv. Mnohé totiž platí dodnes, jelikož se v devadesátých letech podepisovaly na desítky let i na neomezenou dobu.

Návrh zakáže umístit reklamu do 50 metrů od silnice první třídy a 250 metrů od dálnice. Výjimkou mají být ale třeba reklamy na motely nebo čerpací stanice u dálnic. Reklamy nejspíš zůstanou také v obcích. Do jejich působnosti totiž ministerstvo zasahovat nemůže. Návrh chce předložit vládě nejpozději na přelomu září a října.

Reklamy od silnic jen tak nezmizí (zdroj: ČT24)