Toyotu vyhnalo zemětřesení do provozní ztráty

Tokio - Období mezi dubnem až červnem přineslo největší japonské i světové automobilce Toyota Motor negativní zprávy, na provozní úrovni prodělala 108 miliard jenů (24 miliard korun) po zisku 212 miliard jenů před rokem. Vykázala tak první provozní ztrátu za dva roky kvůli negativním důsledkům březnového zemětřesení a silné domácí měny. Podle některých analytiků by Toyotu letos mohli kvůli výrobním problémům připravit o vedoucí pozici v odvětví konkurenti General Motors a Volkswagen.

I tak byl výsledek lepší, než očekávali analytici. Odborníci oslovení agenturou Reuters počítali s provozní ztrátou 190 miliard jenů. Automobilka navíc zvýšila odhad celoročního provozního zisku na 450 miliard jenů z dříve předpokládaných 300 miliard.

Cathy Wuová, analytička ING Funds

„Vliv zemětřesení se blíží ke konci, na zisky Toyoty však bude mít i nadále negativní dopad silnější jen. Pokud zůstane americký dolar slabý, bude Toyota stejně jako ostatní japonští exportéři pod tlakem.“ 

Automobilce se od dubna do června propadl čistý zisk na 1,2 miliardy jenů ze 190,5 miliardy před rokem. Tržby klesly téměř o 30 procent na 3,44 bilionu jenů. Výroba Toyoty, která byla zasažena zemětřesením, by se měla vrátit na běžnou úroveň již v září. Dosud přitom počítala s obnovením plné produkce až v listopadu či prosinci.

Výsledky Toyoty
Zdroj: ČT24

V březnu poškodilo ničivé zemětřesení továrny na výrobu automobilových součástek v severovýchodní části Japonska. Nedostatek součástek pak spolu s výpadky elektřiny přiměl všechny japonské automobilky k přerušení či omezení produkce v domácích montážních továrnách.