Škoda má za sebou veleúspěšné pololetí

Mladá Boleslav – Česká automobilka Škoda Auto uzavřela letošní první pololetí s novými rekordními hodnotami zisku před zdaněním, který vzrostl o 81,3 procenta na 388 milionů eur (zhruba 9,4 miliardy korun). Od ledna do června vyšplhaly i tržby o více než čtvrtinu na 5,4 miliard euro. Provozní zisk automobilky vystoupal o 81,5 procenta na 412 milionů eur (asi 9,9 miliardy korun). Největší tuzemský výrobce aut zvýšil prodeje o 20,1 procenta na 454 698 vozů.

Mladoboleslavská automobilka hodlá zvýšit celosvětové prodeje do roku 2018 na minimálně 1,5 milionu vozů, proto bude vyrábět více modelů aut. Letos na podzim chce Škoda na českém trhu představit malý vůz, který nese pracovní označení City Car a bude se vyrábět v Bratislavě. Příští rok vyjede s kompaktní limuzínou menší než Octavia.

„Škoda se v prvním pololetí ve všech oblastech vyvíjela vysokým tempem,“ uvedl předseda představenstva společnosti Winfried Vahland. „Našim zaměstnancům se podařilo přeměnit Růstovou strategii Škoda, odstartovanou v uplynulém roce, v působivé prodejní a finanční výsledky. V druhém pololetí a v následujících letech budeme v této strategii důsledně pokračovat. S jasným cílem zvýšit celosvětové prodeje do roku 2018 na minimálně 1,5 milionu vozů,“ dodal.

Továrna automobilky Škoda Auto
Zdroj: ČT24/Škoda Auto

Škoda prodala v pololetí zhruba čtvrtinu vozidel na svém největším trhu v Číně. Odbyt zde vzrostl o třetinu na 112 200 vozů. Na domácím trhu automobilka prodala 26 100 vozů, tedy zhruba o desetinu méně než loni. V západní Evropě firma vykázala dvouciferný nárůst. Výrazný nárůst poptávky na většině trhů se podle šéfa komunikace Škody Peika von Bestenbostela projevil v prodloužení dodacích lhůt na českém trhu.

Automobilka zvýšila od ledna do konce června investice o 79 procent na 118 milionů euro (2,8 miliardy korun). Peníze firma využila na přípravu výroby nových modelů a na rozšíření kapacity výrobních závodů v Česku. K poslednímu červnu v automobilce pracovalo 24 722 lidí.

Vydáno pod