Železniční odbory mají plán generální stávky

Praha - Železniční odbory navrhují dvouhodinovou generální stávku doplněnou demonstracemi. Směřovat má proti vládním reformám, ale i proti škrtům v dotacích na regionální dopravu, které vláda plánuje v rámci přípravy rozpočtu na příští rok. Konkrétní termín stávky nicméně odboráři zatím neuvedly, předseda Odborového sdružení železničářů Jaroslav Pejša v rozhovoru pro ČT24 podotkl, že jde zatím jen o návrh směrem k dalším odborovým organizacím. O konání stávky se podle něj rozhodne až po jednáních tripartity. Protestní akci chystají také policejní odbory.

„My jsme jasně řekli, že příští akce by se musely týkat všech odborových svazů, a dovedeme si představit, že dvouhodinové zastavení práce české podniky nezničí,“ zdůraznil Pejša. Podle něj by stávkující přitom museli vyjít na veřejné prostranství, to znamená, že by nezůstávali na svých pracovištích. „Samozřejmě to nemůže dělat Odborové sdružení železničářů ani odborové svazy v dopravě samy,“ řekl k tomu Pejša. Záleží podle něj mimo jiné na tom, zda se neobjeví jiné varianty protestů. O dalším konkrétním postupu se navíc rozhodne až po jednání tripartity 18. srpna a následujícím jednání tripartity o státním rozpočtu. To odbory povedou s vládou a zaměstnavateli v září nebo v říjnu.

Podporu formě stávky, kterou navrhuje Odborové sdružení železničářů, už vyjádřili také zemědělci a energetici z Asociace samostatných odborů (ASO). I ta ovšem čeká na to, jak dopadne srpnové jednání tripartity. „O formě jsme ještě nerozhodli. Uvidíme, jak dopadne tripartita,“ reagoval na informace o chystané generální stávce předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Jaroslav Zavadil.

Železničářům jsou kromě reforem, kvůli kterým už stávkovali v půlce června, trnem v oku také škrty v dotacích na regionální dopravu. Podle Pejši je chce vláda v příštím roce snížit o 30 milionů korun. „Vláda nám vzkazuje svým usnesením bez toho, že by byla svolána dopravní komise tripartity, rozhodnutí krátit příspěvky na regionální dopravu,“ podtrhl.

Rozhovor s Jaroslavem Pejšou (zdroj: ČT24)

I policisty trápí škrty

Protestní akce však nyní nechystají jen dopravní, ale i policejní odbory, a to mimo jiné také kvůli krácení policejního rozpočtu. Policie už nyní hospodaří s rozpočtem o více než pět miliard nižším než v roce 2010. Příští rok má mít k dispozici ještě o 1,37 miliardy korun méně. „Je to likvidační,“ podtrhl předseda Nezávislého odborového svazu Milan Štěpánek. Podle vyjádření předsedy Unie bezpečnostních složek Zdeňka Buřiče odboráři navíc dostali neoficiální informaci o tom, že by se měl do konce roku 2013 snížit počet policistů na 30 tisíc, ubýt by jich tedy mělo o víc než 10 tisíc. Policejní prezidium to zatím nekomentovalo.

Demonstrující policisté
Zdroj: Stanislav Zbyněk/ČTK

A právě kvůli snižování stavů hodlají policejní odbory protestovat. Unie bezpečnostních složek začala na září plánovat protestní akci v Praze. Unie chce, aby se do protestu zapojily i další odborové organizace. Podle Týdne.cz se však odbory nejdříve chtějí sejít s policejním prezidentem Petrem Lessym a náměstkem ministra vnitra Jaroslavem Hruškou. „Měli jsme se setkat ještě tento týden, nakonec to ale posunuli až na příští. Potom budeme moudřejší,“ uvedl Štěpánek.

Odbory už letos jednu stávku proti vládním reformám uspořádaly. Konala se ve čtvrtek 16. června a na čtyřiadvacet hodin zastavila železniční dopravu i pražské metro a omezila provoz MHD v dalších městech.