Čtvrt stokoruny už do banky na výměnu nenoste

Praha - Ročně se v Česku podle oficiálních údajů poničí téměř 200 tisíc bankovek. Mnohdy za to mohou třeba malé děti, které bankovky doplní kresbami nebo třeba razítky, jindy živelné katastrofy a v neposlední řadě i běžné opotřebení. Od července to ale mají držitelé poškozených bankovek s jejich výměnou těžší. Platit totiž začala nová přísnější pravidla. Třeba tím, že bankovku roztrhneme na tři kusy nebo jí opálíme okraje, se může rázem i třeba z tisícikoruny stát bezcenný papírek.

Zatímco dříve roztrhaná stokoruna, ze které zbyla více než čtvrtina, zaručovala svému držiteli alespoň 25 korun, dnes má nulovou hodnotu. Také peníze zetlelé nebo výrazně popsané už dnes běžné banky nesmí nahradit, i když to dříve udělat mohly. Výměny takto poškozených bankovek se jejich majitelé domohou jen ve výjimečných případech. „Zejména jde o případy, kdy ty bankovky jsou poškozené z nějaké živelné pohromy,“ upřesnil ředitel komunikace České národní banky Marek Petruš.

O výměnu musí klient zažádat na speciálním formuláři. S jeho vyplněním mu pomohou na přepážkách komerčních bank. „Když klient přinese takovou bankovku nebo minci do pobočky, banka o tom sepíše protokol a pak klient čeká na stanovisko ČNB,“ uvedla mluvčí České spořitelny Helena Matuszná. Na vyřízení má centrální banka ze zákona 30 dní.

A přísná pravidla platí také u kovových mincí. Ty proděravělé nebo zdeformované jsou považované za nestandardně poškozené a udat je v obchodě nemá ani cenu zkoušet. Stejně tak nepochodíte ani s mincemi, které mají nečitelný reliéf.

Reportáž Zuzany Luňákové (zdroj: ČT24)

Natržené bankovky dál vymění jakákoliv banka

Naproti tomu pomačkané bankovky nebo pouze natržené svoji hodnotu neztrácejí. Všechny banky je ze zákona musí nahradit bez problémů, obchodníci je už ale přijmout nemusí. „Na pokladnách přijímáme bankovky pouze běžně opotřebované, v případě jejich roztržení musí být slepeny bankovní lepenkou,“ potvrdila mluvčí společnosti Tesco Eva Karasová.

Komerční banky by také měly bez problémů vyměnit poškozené bankovky, jejichž plocha je větší než polovina nepoškozené bankovky. Ovšem platí zde omezení. Poškozená bankovka, kterou klient do banky donese, nesmí být rozdělena na víc než dvě části.

Papírové bankovky mají životnost 2 až 4 roky. Kovové mince i desítky let. Ty nejstarší jsou v oběhu už od roku 1993, kdy začala po rozdělení Československa platit pouze česká měna.