Zásahu bleskem nechtěla pojišťovna věřit

Hradec Králové – Jeden z nespočtu blesků letošního léta zničil televizi Zuzaně Fišerové z Hradce Králové. Přístroj byl pojištěn, proto majitelka požádala pojišťovnu o náhradu škody. Společnost Česká pojišťovna to však odmítla – poškozená žena si prý vymýšlela. Pojišťovna sice nakonec změnila názor a slíbila, že pojistku vyplatí – ale teprve poté, co Zuzana Fišerová na případ upozornila média.

Blesk, který uhodil 24. června večer do královéhradeckého bytového domu, zničil televize a další elektroniku v sedmi domácnostech. U Zuzany Fišerové to bylo tím horší, že byl přístroj nový. „V prvním patře u jedné starší paní zajiskřil kabel a zásuvky. Od té doby nešla spousta zařízení. Když to postihne tolik lidí, tak to vypadá na blesk a já jsem si jistá, že to blesk byl,“ popsala událost Zuzana Fišerová.

Její tvrzení potvrdili znalci i svědkové – sousedé, kteří rovněž přišli o elektroniku. „Shořela mně televize, DVD a satelit. Domnívám se, že to bylo úderem blesku,“ uvedl Milan Stichhauer, soused Zuzany Fišerové.

Protože má majitelka zničené televize pojištěnu elektroniku až na 60 tisíc právě proti zásahu bleskem, obrátila se na pojišťovnu. Česká pojišťovnu ale pojistku odmítla zaplatit s tím, že zásah bleskem se neprokázal.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

Po odvolání Zuzany Fišerové a po dotazu České televize však přišlo od zástupců pojišťovny opačné stanovisko. „Dostali jsme zprávu společnosti, která provozuje internetové připojení na dané adrese. Ta skutečně hovořila o přímém úderu blesku do budovy,“ sdělil mluvčí České pojišťovny Tomáš Zavoral.

V původním zamítavém stanovisku pojišťovny rozhodovala slovíčka a formulace. Pojistka prý platí na přímý úder blesku, ale už ne na zničení věcí přepětím či indukcí v důsledku úderu blesku. Pojišťovna proto zprvu odmítla zaplatit, naopak nabídla poškozené ženě, aby se připojistila.

Zuzaně Fišerové se důslednost v jednání s pojišťovnou nakonec vyplatila. Podobně jako ona chtějí postupovat i další poškození lidé v domě.