V Česku ubylo osobních i firemních bankrotů

Praha - V Česku přes léto ubylo firemních i osobních bankrotů. V červenci bankrot vyhlásilo jen 159 firem. To je o 76 firem méně než v červnu. Ve srovnání s loňským rokem ale naopak bankrotů přibylo. Vyplývá to z analýzy společnosti Czech Credit Bureau (CCB).

Podobně jsou na tom i čísla osobních bankrotů - v červenci ho vyhlásilo 859 lidí, tedy o 155 míň než předchozí měsíc. Na první pohled by se počty mohly jevit jako pozitivní trend. Jenže ve srovnání s rokem 2010 už statistika tak nadějně nevypadá. Počet firemních bankrotů meziročně vzrostl o 40 procent. A počet osobních dokonce o 95 procent.

Podle vedoucí analytického oddělení CCB Věry Kameníčkové se na meziročním nárůstu firemních bankrotů podíleli výlučně fyzické osoby - podnikatelé, protože počet bankrotů právnických osob se meziročně o 18 procent snížil.

Moravskoslezský kraj vede žebřiček jižod začátku roku. Právě tento kraj vyhlásil nejvíce bankrotů - za měsíc červenec 29 firem. O druhémísto se ve statistikách střídá Praha a Ústecký kraj.

Nejvíc bankrotů se letos týkalo odvětví obchodu, stavebnictví, služeb pro podniky a pronájmu strojů a zařízení.

V Česku se snížil počet bankrotů (zdroj: ČT24)