Polskou dálnici za Číňany dokončí i Češi

Praha - Jeden z dálničních úseků mezi Varšavou a Lodží, ze kterých před časem dostala výpověď čínská firma Covec, bude stavět konsorcium, jehož součástí je i česká firma Bögl a Krýsl. Napsal to dnes server Hospodářských novin s odvoláním na polský web wyborcza.biz. Dohoda byla podepsána v pondělí, hodnota kontraktu je 756 milionů zlotých (asi 4,6 miliardy korun).

Polsko chce dokončit dálnici spojující hlavní město Varšavu s třetím největším polským městem Lodží do léta příštího roku. Další třicetikilometrový úsek, který stavěla čínská firma, po dohodě podepsané minulý týden dostaví polsko-německé konsorcium firem Eurovia a Warbud.

Výběrové řízení na stavbu dvou úseků vznikající dálnice A2 vyhrála čínská firma Covec v roce 2009. Její nabídka v hodnotě 1,3 miliardy zlotých (7,9 miliardy korun) byla až o několik desítek procent nižší, než s jakou přišla konkurence. Letos na jaře se ale stavební práce zastavily, Covec neplatil subdodavatelům. Od polské vlády krom toho žádala za dokončení dálnice více peněz, než na kterých se původně obě strany domluvily.

Polsko se nakonec rozhodlo kontrakt s čínskou firmou vypovědět. Polsko-české konsorcium firem Dolnoślaskie Surowce Skalne (DSS) a Bögl a Krýsl nakonec polské ředitelství silnic a dálnic pozvalo k exkluzivnímu jednání o dokončení stavby 20kilometrového úseku dálnice.

Česká stavební firma Bögl a Krýsl letos uspěla například v tendru na stavbu dálnice na Slovensku. Se slovenským Váhostavem-SK u Levoče postaví devět kilometrů dlouhý úsek dálnice. V Polsku již staví mimo jiné obchvat Zerardówa, což je napojení na dálnici A1, a dále obchvat Jastrzebie. O firmě se média zmiňovala také v souvislosti s vyšetřováním případu železničního neštěstí ve Studénce, kde byl podnik jedním ze subdodavatelů. V kauze zatím žádný rozsudek nepadl.

Polská silnice
Zdroj: ČT24

Polská vláda chce, aby dálniční spojení mezi Varšavou a německou hranicí bylo hotové do fotbalového mistrovství Evropy. Jinak čekají fotbalové fanoušky dopravní komplikace a nebezpečná jízda po úzkých a ucpaných silnicích. Kvůli komplikacím ale stále reálněji hrozí, že dálnice nebude hotová včas. Fotbalové mistrovství se má konat od 8. června do 1. července příštího roku.