Dubaj je opět plná turistů

Dubaj - Dubaj se opět stává oblíbeným cílem pro turisty, kteří na dovolené nešetří. Tamějšímu cestovnímu ruchu nahrává neklid v jiných zemích Blízkého východu. Už teď je jasné, že letošní rok přinese do horké metropole tržby, které jí v minulých letech chyběly.

Letní teploty v Dubaji se šplhají až k šedesáti stupňům. Přesto je teď v hlavním městě Spojených arabských emirátů vidět až dvakrát více cizinců než loni. „Potkala jsem v místních mešitách ženy, které sem přijely ze Saúdské Arábie, Kataru, nebo Kuvajtu. Všechny říkaly, že teď kromě Turecka není lehké v okolních zemích cestovat. V Turecku tyto ženy byly na krátký pobyt, teď ale přijely sem, užít si delší dovolenou,“ dokládá turistka Maha Al Sawi. 

Na zájmu o Dubaj vydělají kromě obchodníků také menší arabské aerolinky, které zajišťují spojení ze saúdskoarabské Džedy a Rijádu. Poptávka po letenkách je až dvakrát vyšší, než byla v létě roku 2010, navíc plné jsou i hotely. 

Turab Salem, konzultant cestovního ruchu

„Současné rezervace v hotelích jsou na období ramadánu a jsou plné ze čtyřiceti procent. Přitom většinou si je lidé zamlouvají jako last-minute, takže se budou ještě hodně plnit. Čtyřicet procent rezervací na začátku, to je neobvykle vysoké číslo.“ 

Na výjimečnou sezónu byla připravená i letecká společnost Emirates. Když se konflikt z Tuniska a Egypta začal šířil dál na východ, vytušila možnost přilákat turisty, kteří budou hledat, kam jinam odjet na dovolenou. „Letos přijíždí mnohem více turistů z ostatních arabských států zálivu. Naše společnost získala většinu těchto zákazníků - připravili jsme jim totiž akční balíčky. A tak si nejčastěji pro dovolenou zvolili naše služby,“ uvádí viceprezident Emirates pro Blízký východ Ahmed Khoury. 

Turismus v Dubaji (zdroj: ČT24)

Dubaj je navíc jedním z mála míst v regionu, kde letos ekonomika roste. Prozatímní klid ve finanční Mekce Blízkého východu by však mohl narušit konflikt v nedalekém Bahrajnu.