Schwarzenberg: Nechceme na cestu přes Budapešť do Atén

Praha – Příští týden musejí ministři předložit šéfovi státní kasy Miroslavu Kalouskovi rozepsané výdaje svých rozpočtových kapitol. Ministr zahraničních věcí a předseda koaliční TOP 09 Karel Schwarzenberg při té příležitosti hájil v Interview ČT24 potřebu radikálně omezit státní výdaje. Doufá, že v kabinetu zavládne shoda a že Česko nebude vystaveno ekonomické nestabilitě, která by mohla ovlivnit jeho hodnocení u ratingových agentur.

Na základních obrysech rozpočtu na příští rok se vláda dohodla 20. července; v hrubé verzi počítá státní kasa s deficitem ve výši 105 miliard a s tím, že se DPH od ledna 2012 změní na 20 a 14 procent.

Ministři za nejmenší vládní stranu Věci veřejné ovšem s návrhem rozpočtu nesouhlasili. Místopředseda vlády Schwarzenberg ovšem doufá, že zavládne zdravý rozum, a své kabinetní kolegy vyzývá k uvědomělému šetření. „Pomalu, ale velmi pomalu vycházíme z krize. Příjmy do státní pokladny nebudou příkře stoupat, tudíž musíme vyvést důsledky. Nemůžeme tuto zemi zadlužovat déle, nechceme-li se vydat na cestu přes Budapešť do Atén,“ uvedl Schwarzenberg v Interview ČT24.

O neshodách v koalici:

"Krize je stálý doprovod všech koalic, to si musíme uvědomit. Někdy je hlasitější, někdy tišší. Obyčejně jde o peníze, a to se lidé vůbec rádi perou… Politika je umění možného, jest uměním kompromisu.

Schwarzenberg: Neznám ministra, který by měl dost peněz

Problém s podobou státního rozpočtu měly Věci veřejné zejména v případě financí pro ministerstvo dopravy. Ekonomický expert strany Michal Babák již koncem července varoval před tím, že kvůli sedmi miliardám sebraným z rozpočtu dopravy hrozí, že Česko o desítky miliard z evropských fondů přijde.

Schwarzenberg ovšem argumentuje tím, že není ministr, který by úspory uvítal. „Každý má ve svém rezortu argument, proč zrovna u něj by se nemělo škrtat. Já mohu taky říkat: 'Jak po mně můžete chtít proexportní politiku v zahraničí, když musíme omezovat personál našich zastupitelských úřadů?' Neznám jediného ministra, který by řekl, že má dostatek peněz.“

Ministr nevyloučil rušení ambasád

Škrty se tak dotknou i Schwarzenbergova ministerstva zahraničních věcí. „Budeme muset škrtat všude. V opravách, v investičních položkách, samozřejmě na reprezentačních výdajích a bohužel také na personálu,“ uvedl ministr a nevyloučil ani rušení ambasád, zároveň však zdůraznil, že poslední slovo padne až s konečnou podobou rozpočtu.

Úspory jsou podle šéfa TOP 09 nutné také kvůli dluhové nákaze států eurozóny, která zneklidňuje světové trhy. „Spojené státy, Japonsko, Francie… veliké státy si mohou dovolit více než malý stát. S námi budou všechny banky zacházet velmi tvrdě. Musíme se přizpůsobit tomu, že jsme malý stát, který nemá velké páky, a musíme se starat o to, abychom neztratili nejlepší hodnocení, a když si například vezmeme úvěr, měli nejnižší podmínky, tudíž musíme mít označení AAA (nejlepší možný rating),“ konstatoval Schwarzenberg.

Před 25 lety (zdroj: ČT24)