Soud nařídil vyšetřování šéfky MMF Lagardeové

Paříž - Novou šéfku Mezinárodního měnového fondu (MMF) Christine Lagardeovou prověří policie kvůli podezření ze zneužití postavení. Prošetřování případu, který sahá do roku 2008, nařídil francouzský soud. Lagardeová je podezřelá, že tehdy jako ministryně financí pomohla francouzskému podnikateli získat odškodné 285 milionů eur na úkor státu. Ona sama obvinění odmítá jako politicky motivované.

Francouzská ministryně financí Christine Lagardeová je podezřelá ze zneužití vlastního postavení. Francouzská justice rozhodla, že proti ní bude zahájeno vyšetřování ve věci odškodného pro někdejšího ministra socialistické vlády a později přítele nynějšího pravicového prezidenta Nicolase Sarkozyho, podnikatele Bernarda Tapieho. Lagardeová údajně v roce 2008 o své újmě rozhodla, že vleklý spor o odškodné ve složité záležitosti z 90. let týkající se Tapieho se bude řešit v rozhodčím řízení. Arbitráž pak podnikateli, který u soudu svůj spor prohrál a odvolal se, přiřkla 285 milionů eur (7,1 miliardy korun).

Tapie svou žádost o odškodné zakládal na argumentu, že ho bývalá státem vlastněná banka Crédit Lyonnais v roce 1993 podvedla, když prodala jeho akcie ve společnosti Adidas.

Na Lagardeovou podali stížnost socialisté

Podnět k vyšetřování Lagardeové podala skupina socialistických poslanců. Lagardeová ji považuje za nepodloženou a politicky motivovanou. Pro arbitráž se prý rozhodla v zájmu rychlejšího řešení vleklého sporu. Kritici Lagardeové vytýkají, že zvolila soukromou proceduru, tedy arbitráž, i když šlo o veřejné prostředky, a že se proti verdiktu neodvolala. Tvrdí také, že věděla o předpojatosti některých členů arbitrážní komise. Jeden z členů tribunálu údajně nebyl nestranný, v minulosti totiž spolupracoval s Tapieho advokátem.

MMF
Zdroj: Jim Lo Scalzo/ISIFA/EPA

Některá francouzská média spekulují, že ve věci, v níž šlo o tak velké částky, nemohla Lagardeová takto postupovat bez Sarkozyho schválení, pokud vůbec nešlo o jeho pokyn.

Vyšetřování, které povedou tři soudci, se může táhnout měsíce, možná i roky. Poté by mohl případ skončit u soudu. Pokud by ten Lagardeovou uznal vinnou ze zpronevěry veřejných prostředků, mohla by být odsouzena až k deseti letům vězení a pokutě 150 tisíc eur. Podle právníka Lagardeové Yvese Repiqueta vyšetřování neovlivní její pracovní povinnosti v MMF.  

Do čela fondu se francouzská ministryně financí posadila na začátku července. Pozice šéfa Mezinárodního měnového fondu se uvolnila poté, co byl nucen rezignovat Dominique Strauss-Kahn obviněný z pokusu o znásilnění pokojské v jednom newyorském hotelu. Kromě Lagardeové se o funkci ucházel také guvernér mexické centrální banky Agustín Carstens.