Českou ekonomiku napřesrok přibrzdí zvýšení DPH

Praha - Česká národní banka v nové prognóze zlepšila odhad růstu tuzemské ekonomiky pro letošní rok na 2,1 procenta z předchozích 1,5 procenta. Pro příští rok naopak centrální banka zhoršila mimo jiné kvůli zvýšení daně z přidané hodnoty odhad růstu HDP na 2,2 procenta z předchozích 2,8 procenta. V roce 2013 by měla podle odhadů ČNB česká ekonomika růst o 3,8 procenta.

Růst ekonomiky letos podle Singera bude ovlivněn rozpočtovými úsporami, odezněním investic do zásob a zpomalením růstu zahraničních ekonomik. K výraznějšímu růstu dojde podle guvernéra až v roce 2013. „Neočekáváme žádná překvapení. Ta hlavní zpráva se od minulé prognózy příliš neposouvá,“ upozornil guvernér ČNB Miroslav Singer.

Resort financí čeká příznivější vývoj ekonomiky

Odhad růstu české ekonomiky pravidelně vydávají také ministerstvo financí a Evropská komise. Kalouskův resort má pro tuzemské hospodářství mírně pozitivnější scénář než centrální banka. Letos i příští rok by si mělo polepšit shodně o 2,5 procenta.

Evropská unie je naopak k letošnímu vývoji mnohem skeptičtější. Ve své jarní prognóze uvedla, že letos česká ekonomika zpomalí z loňských 2,3 procenta na 2 procenta. Mnohem lépe by se nicméně mělo Česku dařit v roce 2012 – růst by měla o 2,9 procenta.

Inflace kvůli DPH překročí cíl ČNB

Celková inflace se podle centrální banky kvůli zvýšení daně z přidané hodnoty dostane v roce 2012 dočasně nad tříprocentní hranici, ale počátkem roku 2013 by se měla vrátit k dvouprocentnímu inflačnímu cíli ČNB. Ve třetím čtvrtletí roku 2012 by měla být inflace na 3,1 procenta, ve čtvrtém čtvrtletí roku 2012 by měla stoupnout na 3,2 procenta. „Je to jev, který neovlivní měnovou politiku,“ uvedl Singer. Daňové změny zvýší podle ČNB inflaci o 1,1 procentního bodu a zároveň omezí spotřebitelskou poptávku.

Inflace očištěná o primární dopady změn nepřímých daní, by tak měla podle ČNB zůstat poblíž dvouprocentního inflačního cíle. Inflační tlaky z domácí ekonomiky jsou nyní podle guvernéra nevýrazné. „Zdrojem inflace jsou především ceny komodit a potravin,“ uvedl.

Eura
Zdroj: ČT24/Vojtěch Rejl

Euro v roce 2013 za méně než 23 korun

Nová prognóza počítá podle guvernéra nejprve se stabilitou tržních úrokových sazeb v nejbližším období, následně by měly sazby od přelomu letošního a příštího roku postupně růst. „Ta prognóza sama o sobě posunuje zvyšování úrokových sazeb zhruba o jedno čtvrtletí,“ podotkl Singer.

Kurz české koruny v letošním roce centrální banka v nové prognóze očekává na úrovni 24,10 koruny za euro. Příští rok by měla česká měna posilovat až k 23,10 Kč/EUR a v roce 2013 by se měla dostat až na úroveň 22,50 koruny za euro. Nyní se koruna obchoduje kolem 24,27 Kč/EUR.