Zvýšit záchranný fond eurozóny, nebo ne? Komise je pro

Brusel – Evropská unie se snaží utišit rozbouřené finanční trhy. Šéf Evropské komise José Barroso proto dnes lídrům členských zemí eurozóny navrhl rozšíření záchranného balíku. Ten současný by totiž případný krach Španělska a Itálie neutáhl. Na posílení pravomoci současného záchranného fondu (EFSF) i toho budoucího (ESM) se eurozóna domluvila 21. července na mimořádném summitu.

Výsledkem summitu je mimo jiné možnost nakupovat dluhopisy na sekundárním trhu, i když pouze za dohledu Evropské centrální banky a za extrémních podmínek. Dalším dohodnutým bodem je možnost rekapitalizovat banky. Tyto plány ale musí být nejprve detailně propracovány a jejich konečná podoba musí projít schválením ve členských zemích eurozóny.

José Barroso:

„Rád bych vás vyzval ke zrychlení schvalovacích procedur pro realizaci těchto rozhodnutí tak, aby posílení EFSF mohla začít platit velmi brzo.“

Summit však rozšíření fondu neschválil ani přesto, že se již dříve eurozóna dohodla na zvýšení efektivní schopnosti tohoto nástroje na 440 miliard eur (10,7 bilionu korun). Předtím byla reálná úvěrová kapacita fondu jen zhruba 250 miliard eur, protože zbytek sloužil k zajištění výhodného ratingu.

Evropská unie
Zdroj: Oliver Hoslet/ISIFA/EPA

Současný balík by Španělsko a Itálii nezachránil

Kromě Řecka pomoc z fondu EFSF zatím čerpalo Irsko a Portugalsko. Na finančních trzích se ale nyní spekuluje, že by se dluhová krize mohla přelít i do mnohem větších ekonomik Itálie a Španělska. Výnosy z jejich dluhopisů se totiž už dostaly na rekordní maxima. Pokud by to pokračovalo, pak by se pro ně situace mohla stát neudržitelnou a musely by požádat o pomoc z EFSF. Jenže v tom na záchranu tak velikých zemí zřejmě není dostatek potřebných prostředků, kolik by bylo třeba. Někteří analytici proto po zvýšení úvěrové kapacity fondu volají už delší dobu. Vzrůst by podle nich mohla i na dvojnásobek nebo trojnásobek.

Trhy se uklidnily

Tlaky trhu dluhopisů na Itálii a Španělsko se však dnes zmírnily a výnosy jejich státních dluhopisů po středečním růstu na nové rekordy mírně klesly. Španělsko ale kvůli poslední vlně vzestupu výnosů na sekundárním trhu v dnešní aukci muselo zaplatit za nové dluhopisy nejvíce od zavedení eura.  

Uklidnění na trhu přišlo poté, co italský premiér Silvio Berlusconi v parlamentu řekl, že italské hospodářství stojí na pevných základech. Dnes premiér jedná v rámci tripartity o strategii reforem. Investoři však nakupují dluhopisy zpět zejména díky spekulacím, že Evropská centrální banka oznámí obnovení svého programu nákupů dluhopisů na pomoc ohroženým ekonomikám eurozóny.

Burza
Zdroj: ČT24

Španělské ministerstvo financí dnes prodalo nové dluhopisy za celkem 3,3 miliardy eur (zhruba 80 miliard korun). Výnosy však proti minulé aukci prudce vzrostly. U dluhopisů se splatností v roce 2014 průměrný výnos stoupl na 4,81 procenta ze 4,04 procenta z poslední aukce z počátku června.