Italové provedli razii v ratingových agenturách S&P a Moody's

Milán - Italské úřady ve středu provedly razii v kancelářích mezinárodních ratingových agentur Standard & Poor's a Moody's. Ve firmách zabavovaly dokumenty. Úřady obě agentury podezřívají, že stojí za údajně anomálními výkyvy cen italských akcií a dalších aktiv, ke kterým v poslední době dochází. Prošetřují proto dopady práce agentur na trhy.

Carlo Maria Capistro, šéf kanceláře prokurátora ve městě Trani, která má případ na starosti, uvedl, že cílem vyšetřování je prověření toho, zda ratingové agentury respektovaly pravidla. Kromě dokumentů zabavených v milánských kancelářích obou firem vyšetřovatelé požádali také regulátora italského trhu, aby jim poskytl informace o registraci agentur v Itálii.

S&P se proti vyšetřování bouří

Ratingovým agenturám se vyšetřování ze strany silně zadlužené Itálie nelíbí. S&P prohlásila, že je považuje za neopodstatněné. „K vyšetřování nebyl žádný důvod. Naše agentura si za svou reputací a prací analytiků jednoznačně stojí,“ uvedla agentura ve svém prohlášení. Moody's byla ve své reakci na razii mírnější. Podotkla, že svou zodpovědnost kolem rozšiřování informací, na něž jsou trhy citlivé, bere velice vážně. S úřady podle svého vyjádření spolupracuje.

Vyšetřování agentur se může Itálii pěkně vymstít

„Podle mě je to skutečně bezprecedentní opatření. Spíše než zastrašování ratingových agentur je to, myslím, nešťastný krok, šlápnutí vedle. Itálie z toho určitě nic pozitivního mít nebude a možná právě v té vyhrocené atmosféře na finančních trzích se můžou zákroky proti ratingovým agenturám obrátit proti ní samotné,“ varoval v rozhovoru pro Ekonomiku ČT24 analytik České spořitelny Jan Jedlička.

Italové se do vyšetřování ratingových agentur pustili z podnětu dvou skupin klientů, které si stěžovaly na dopady zpráv ratingových agentur na burzu v Miláně. První stížnost napadá agenturu Moody's kvůli její zprávě uveřejněné v roce 2010, která se týkala potenciální hrozby šíření řecké dluhové nákazy na italské banky. Druhá stížnost z května letošního roku směřuje Standard & Poor's a její hrozbě, že sníží zadlužené Itálii úvěrový rating.

Vyšetřovatelé dále prověřují vliv ratingových agentur na výprodej italských aktiv v době od 8. do 11. července, kdy se rozšířily obavy z toho, že by se třetí největší ekonomika eurozóny mohla propadnout ještě hlouběji do dluhové krize.

Razie v ratingových agenturách tématem Ekonomiky ČT24 (zdroj: ČT24)

Itálie je jednou z nejzadluženějších zemí Evropy

Itálie je se státním dluhem 120 procent hrubého domácího produktu po Řecku nejzadluženější zemí eurozóny a dlouhodobější výrazné zvýšení úvěrových nákladů by ji mohlo vytlačit z finančních trhů podobně, jako se to stalo Řecku, Irsku a Portugalsku. Kdyby nemohla splácet, stáhla by s sebou nejspíš také Francii, které dluží nejvíc. 

Požadované výnosy z italských dluhopisů v poslední době zvyšovaly maxima. Dnes se ale uklidnily a výnosy z rekordů mírně klesly. Uklidnění na trhu přišlo poté, co italský premiér Silvio Berlusconi v parlamentu řekl, že italské hospodářství stojí na pevných základech. Investoři zřejmě nakupují dluhopisy zpět také díky spekulacím, že Evropská centrální banka dnes oznámí obnovení svého programu nákupů dluhopisů na pomoc ohroženým ekonomikám eurozóny.