Evropské komisi se nezdá fúze Deutsche Börse a NYSE Euronext

Brusel - Evropská komise dnes zahájila hloubkové šetření plánované fúze burzovních společností Deutsche Börse a NYSE Euronext, protože má obavy z jejích negativních dopadů na konkurenční prostředí. Spojením podniků, které minulý měsíc schválili akcionáři, vznikne největší burzovní operátor na světě.

Komise uvedla, že předběžná revize fúze naznačila obavy z možného narušení konkurenčního prostředí v mnoha oblastech, zejména na derivátových trzích. „Navržená fúze by z trhu odstranila silného konkurenta a poskytla by sloučené společnosti výraznou vedoucí pozici v obchodování s deriváty v Evropě,“ varoval eurokomisař pro hospodářskou soutěž Joaquín Almunia. Komise se do 13. prosince rozhodne, zda transakci schválí, nebo zablokuje.

Transakce oceňuje firmu NYSE Euronext na téměř deset miliard dolarů (přes 170 miliard Kč). Oba podniky fúzi prezentují jako sloučení rovných. Deutsche Börse ale bude mít ve správní radě deset křesel ze 17, takže bude sloučený podnik ovládat. Němci budou držet zhruba 60 procent akcií sloučeného podniku.

NYSE Euronext vznikla v dubnu 2007 propojením newyorské burzy NYSE s panevropským provozovatelem akciových trhů Euronext. NYSE Euronext tak vedle akciové burzy v New Yorku provozuje trhy v Amsterodamu, Bruselu, Lisabonu a Paříži. Deutsche Börse provozuje frankfurtskou akciovou burzu a derivátovou burzu Eurex.