USA si vylepšují obchodní bilanci: Na Číňany vytáhly americké hůlky

Americus - Tradiční čínské hůlky už nedělají jenom Číňané. Ročně jich totiž spotřebují 45 miliard párů a kvůli nedostatku dřeva jejich země nedokáže celou poptávku uspokojit. Díru na trhu objevil Američan Jae Lee původem z Koreje, který se rozhodl hůlky vyrábět ve velkém a do Číny je dovážet.

Vypadají přesně jako tradiční hůlky z čínských dílen. Než se ale dostanou na čínské stoly, musí absolvovat dlouhou cestu přes oceán. Tahle továrna sídlí v malém americkém městě Americus v Georgii, kde je – na rozdíl od Číny – dřeva nadbytek. „Tenhle stroj pracuje 24 hodin denně. Každou minutu doslova vyplivne 600 párů hotového výrobku. To jsou dva miliony denně,“ říká majitel firmy na výrobu čínských hůlek Jae Lee. I přesto firma uspokojit poptávku nestíhá. Čínské obchody si denně objednávají tolik, co firma stihne vyrobit za týden. Pár hůlek pak prodává Číňanům za míň než jeden cent. Pracuje na nich zhruba stovka Američanů.

Zatímco američané zaplavují Čínu miliony hůlek s nápisem „made in USA“, Číňané staví mosty v Kalifornii. Šanghajská společnost tam zrovna dodělává obří stavbu za 7 miliard dolarů. „Země by měla vyrábět to, v čem je dobrá. A zrovna teď Čína umí stavět mosty. No a Spojené státy, ty vždycky dokázaly vyrobit téměř všechno,“ podotkl Derek Scissors z Heritage Foundation. To, že šanghajská firma ještě nikdy žádný most nepostavila, Američanům nevadí.

Hůlky made in USA (zdroj: ČT24)

Čínskému expertu do USA pomáhá slabý jüan

Čína je největším dovozcem zboží do Spojených států. V roce 2009 tam čínské firmy dovezly zboží v hodnotě téměř 300 miliard dolarů. USA zároveň vykazují v obchodě s Čínou největší deficit obchodní bilance. Přesahuje 200 miliard dolarů.

Právě kvůli astronomickému deficitu je Spojeným státům trnem v oku podhodnocený jüan, který ještě více zlevňuje už tak laciné čínské zboží. Spojené státy, ale i Evropa a některé asijské země Čínu podezírají, že slabý kurz jüanu udržuje záměrně, aby tak mohla podporovat svůj export, a tak povzbuzovat svůj hospodářský růst. Peking se ovšem obává toho, že razantní posílení měny by znamenalo vlnu bankrotů čínských exportních firem. Argumentuje tím, že ziskové marže v tomto sektoru jsou příliš nízké.