Benzin zlevňuje, přesto se prázdninové cesty prodraží

Praha - Ceny pohonných hmot u čerpacích stanic v Česku v uplynulém týdnu mírně klesly. Relativně nejvíce zlevnila motorová nafta, jejíž cena se snížila v průmětu o deset haléřů na 34,78 koruny za litr. Cena nejprodávanějšího benzinu Natural 95 klesla o šest haléřů na 35,24 koruny za litr. Benzin Special 91 byl levnější o haléř, řidiči ho v průměru kupovali za 34,02 koruny za litr. Cena plynu LPG spadla o tři haléře na průměrných 16,92 koruny za litr.

Podle analytiků souvisí zlevnění se stabilními cenami benzinu a nafty na burze v Rotterdamu a se silnějším kurzem koruny vůči dolaru. Do konce prázdnin se už zřejmě ceny příliš měnit nebudou. „Prázdninové cestování tak vyjde české řidiče opět velmi draho, podobně jako například v létě 2008,“ uvedl analytik Jan Šimek ze společnosti Broker Consulting.

Ceny pohonných hmot v letních měsících obvykle žene nahoru zvýšená poptávka. Lidé totiž v létě více cestují, a tak nakupují i více benzinu a nafty. Mnohem zásadnější vliv na ceny benzinu nicméně má vývoj cen ropy. Ta v červnu zdražila nad 120 dolarů, teď ale zažívá prudký výprodej. Dnes ráno americká lehká ropa zlevnila až pod 83 dolarů za barel. Dostala se tedy na nejnižší úroveň od loňského listopadu.