Nezaměstnanost klesla nejníže za poslední dva roky

Praha - Míra nezaměstnanosti v Česku v letošním druhém čtvrtletí podle údajů Českého statistického úřadu poprvé od druhého čtvrtletí 2009 klesla pod sedm procent. Míra nezaměstnanosti se snížila na 6,8 procenta ze 7,3 procenta v prvním čtvrtletí. Stále je však podle statistik bez práce více než 350 tisíc Čechů.

„Pokles počtu nezaměstnaných osob mezi prvním a druhým čtvrtletím 2011 byl dán především obecně lepšími podmínkami pro získání práce v jarních a letních měsících,“ konstatovali statistici. Po očištění o sezonní vlivy se přitom podle nich množství lidí bez práce zvýšilo o 200.

Oživení ekonomiky se nejdříve projevilo v terciárním sektoru, tedy v oblasti služeb. V poslední době však významně posiluje také sektor průmyslu. Naopak stále nízká zůstává nezaměstnanost v primárním sektoru, tj. v zemědělství.

I když ve druhém čtvrtletí nezaměstnanost klesala, v prvních dvou měsících třetího kvartálu je podle ekonomů potřeba počítat s mírným nárůstem nezaměstnanosti. „Očekávám, že nezaměstnanost v červenci a v srpnu se nepatrně – zhruba o dvě desetinky zvedne. Je to především sezónnost. Hodně se tam projevuje vliv školství, kdy přes dva letní měsíce výrazně roste nezaměstnanost žen. V září a v říjnu tento efekt postupně odezní,“ upozornil v rozhovoru pro ČT24 analytik J&T Petr Sklenář.

Data Českého statistického úřadu se kvůli odlišné metodice liší od údajů ministerstva práce a sociálních věcí. To zveřejňuje čísla na základě informací od úřadů práce. Podle nich bylo v Česku ve druhém čtvrtletí bez práce 8,5 procenta lidí. Obě statistiky nicméně vykazují stejné trendy.

Rozhovor s Petrem Sklenářem (zdroj: ČT24)