Čína podpoří euro, chce nastartovat ekonomický růst

Varšava - Čína chce podpořit euro a má zájem posílit i spolupráci s dalšími zeměmi. V polském listu Rzeczpospolita to prohlásil čínský ministr zahraničních věcí Jang Ťie-čch'. Cílem Pekingu je podle něj obnovit růst globální ekonomiky, který podle nových makroekonomických dat ochabuje rychleji, než se donedávna zdálo.

„Aktivními kroky podporujeme Evropskou unii a Mezinárodní měnový fond, abychom situaci stabilizovali a obnovili hospodářský růst,“ řekl Jang Ťie-čch'. „Ceníme si i řešení, které Evropská unie přijala na mimořádném summitu, jenž se zabýval krizí,“ dodal ministr.

Čína už dříve avizovala, že bude nakupovat řecké státní dluhopisy, aby pomohla Aténám překonat dluhovou krizi, spekulovalo se i o nákupu portugalských dluhopisů. Čína má velký zájem na tom, aby se Evropské unii dařilo, neboť je to jeden z jejích nejdůležitějších obchodních partnerů.

Mimořádný summit eurozóny minulý měsíc dohodl podmínky, za kterých bude moci Řecko čerpat druhý záchranný úvěr. Ten bude v podobné výši jako první a přispějí k němu i soukromí věřitelé.

Vydáno pod