ČMKOS volá po zvýšení minimální mzdy o víc než tisícovku

Praha - Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) navrhuje, aby se od ledna příštího roku zvýšila minimální mzda o 15 procent. Vzrostla by tak z 8 000 na 9 200 korun. Zvýšení zvažuje i vláda. Ta však zatím jasnou představu o výši růstu nemá, záleží podle ní na jednání v rámci tripartity během srpna. Zatím naposledy se minimální mzda zvýšila v roce 2007.

Bez zvýšení by minimální mzda podle vedoucího legislativního odborů ČMKOS Víta Samka neplnila svou funkci. „Mzda má zaměstnanci uhradit náklady na živobytí,“ vysvětlil Samek. ČMKOS proto ve svém návrhu zvýšení zohlednila cenový a mzdový nárůst za poslední čtyři roky.

Zvýšení minimální mzdy navrhuje podle Aktuálně.cz i druhá nejsilnější odborová centrála v zemi, Asociace samostatných odborů (ASO). Podle ní by však stačilo zvýšit minimální mzdu o 500 korun. „Odpovídá to našim propočtům,“ potvrdil předseda asociace Bohumír Dufek. Návrh se podle něj opírá například o růst inflace.

Stát zatím přesnou představu o zvýšení mzdy nemá

Minimální mzdu chce zvýšit i ministerstvo práce a sociálních věcí. To však zatím s žádnou konkrétní částkou „nepracuje“. „Na jakou konkrétní úroveň by měla být minimální mzda zvýšena, nelze zatím odpovědět, neboť to bude předmětem jednání plenární schůze Rady hospodářské a sociální dohody 18. srpna,“ uvedla Táňa Švrčková z tiskového odboru ministerstva. Kromě toho podle ní resort dosud nezná oficiální stanovisko všech účastníků jednání, konkrétně zástupců zaměstnavatelů, a proto se k návrhům odborů zatím nechce vyjadřovat.

Reportáž Hany Vorlíčkové (zdroj: ČT24)

K dohodě o částce, o kterou se minimální mzda zvýší, by se přitom mohli zástupci odborů, vlády a zaměstnavatelů přiblížit již příští týden. Ve středu 10. srpna bude o tomto tématu jednat expertní tým tripartity. „Propočítali jsme si indexy životních nákladů. Od roku 2006 stouply o 14,6 procent. S tím tam (na jednání) jdeme, myslím si, že to je naprosto normální požadavek,“ doplnil předseda ČMKOS Jaroslav Zavadil.

Všem se ale návrh Českomoravské konfederace odborových svazů nezamlouvá. „Chápeme, že v příštím roce dojde k nárůstu spotřebitelských cen, že dojde k navýšení nižší sazby DPH na 14 procent, proto jsme ochotní jednat o zvýšení minimální mzdy. V současné době předpokládáme, že to bude o několik stovek, ale určitě to nebude 15 procent,“ podotknul generální ředitel Svazu průmyslu a dopravy ČR Zdeněk Liška.

Mertlík: Stát by mohl víc vybrat na dani fyzických osob

Minimální mzdu pobírá jen zhruba 40 tisíc lidí, tedy zhruba jedno procento zaměstnanců v podnikatelské sféře. Její zvýšení by se přesto dotklo i ostatních pracovníků. Současně totiž mají podle Aktuálně.cz stoupnout i úrovně zaručené mzdy, tedy minimální tarify pro jednotlivé skupiny profesí. Výjimkou je nepodnikatelská sféra, odměňovaná podle platových tabulek.

Ekonom Pavel Mertlík:

„Minimální mzda bývá v praxi vyplácená pouze v některých oborech, jako je třeba pohostinství, kde lidé velice často dostávají vedle minimální mzdy černou mzdu, takže by to mělo mimo jiné kladný dopad na stát, který by tím pádem vybral víc na dani z příjmu fyzických osob.“