Italská ekonomika se pomalu plazí kupředu, dlouho jí to zřejmě nevydrží

Řím – Chronicky pomalý italský hospodářský růst ve druhém čtvrtletí mírně zrychlil. Hrubý domácí produkt země stoupl oproti prvnímu kvartálu o 0,3 procenta. Vyplývá to z předběžných údajů, které dnes zveřejnil italský statistický úřad. Meziroční tempo růstu italské ekonomiky naopak mírně zpomalilo na 0,8 procenta z rovného procenta v prvním čtvrtletí.

Itálie se již delší dobu potýká se slabým hospodářským růstem. Zemi nyní hrozí nákaza dluhovou krizí a silnější růst je základem pro její snahu o snížení rozpočtového deficitu. Dnes oznámená data jsou v souladu s očekáváním finančních trhů.

Italská vláda počítá v celém letošním roce s nárůstem ekonomiky o 1,1 procenta, tato prognóza je však podle většiny analytiků ohrožena. „Ve druhé polovině roku určitě nastane zpomalení,“ uvedla analytička Giada Gianiová z finanční skupiny Citigroup. „Očekávám, že HDP stoupne ve třetím i čtvrtém čtvrtletí zhruba o 0,1 procenta, což přinese nižší celoroční růst než jedno procento,“ dodala.

Italská ekonomika (zdroj: ČT24)

Trhy Itálii nevěří a dnešní data to nejspíš nezmění

Itálie v poslední době čelí velkému tlaku na finančních trzích. Investoři se obávají, že se do Itálie rozšíří dluhová krize. Italský parlament přitom již minulý měsíc schválil úsporný program v rozsahu 43 miliard eur (více než bilion Kč). „Pochybuji, že trhy budou dnešní údaje o HDP považovat za důvod ke změně svého negativního postoje vůči Itálii,“ dodala Gianiová.

Italský premiér Silvio Berlusconi ve čtvrtek prohlásil, že země do září přijme rozsáhlou dohodu potřebnou pro ekonomický růst země. Již ve středu mimořádně vystoupil v parlamentu, kde ujišťoval o stabilitě italského hospodářství.

Řada analytiků je však k Berlusconiho snahám o uklidnění situace skeptická kvůli chronickým rozporům ve vládní koalici. „Trhy do značné míry ignorovaly vše, co Berlusconi řekl,“ upozornil analytik Raj Badiani ze společnosti IHS Global Insight.

Požadované výnosy z desetiletých finančních dluhopisů vyšplhaly nad 6 procent, tedy nad hodnotu, která je považována za dlouhodobě neudržitelnou. Už po léta má ke slibnému vývoji daleko i italská ekonomika. Nejméně v posledních deseti letech se Itálie řadí mezi nejpomaleji rostoucí země světa a zdá se, že se tohoto razítka jen tak nezbaví.