Koblic: Za propadem burz stojí problémy eura

Praha – Burzy po celém světě dnes zahájily strmý pád. Na nastalou situaci po vzoru zahraničí zareagovala i pražská burza, která po otevření odepsala čtyři procenta, čímž se dostala na dvouleté minimum. Kolem druhé hodiny odpoledne se pak pohybovala na zhruba minus 2,5 procenta. Analytici proto spekulují, co za tímto propadem stojí. Dle generálního ředitele Burzy cenných papírů Praha Petra Koblice je aktuální pokles způsoben zejména problémy v eurozóně než mírou zpomalením ekonomiky v USA.

„Řekl bych, že pokles je spíše způsoben problémy eurozóny,“ myslí si Koblic. Zároveň přiznává, že svou roli mají i problémy ve Spojených státech, odkud přišla horší čísla, než mají analytici ve svých modelech. Přesto investoři americké ekonomice věří. 

Dle Koblice nyní leží zásadní rozhodnutí v budoucích krocích Německa: „Klíč do budoucna tkví v tom, jak rozhodne Německo, co bude dál s Evropou. Jestli bude dál provádět dnešní politiku a až bude zahnáno do rohu, tak pustí obrazně řečeno marku, nebo jestli bude trvat na nějaké velké změně systému, jakým jsou financovány problémy zemí z jižního křídla Evropy.“ 

Pražskou burzu navíc může těšit, že dnes vývoj na německých trzích kopírovala. Obě burzy totiž zakončovaly s mnohem nižší ztrátou pohybující se nad 2,5 procenty, zatímco jiné parkety nakonec ztratily až dvojnásobek. Obvykle totiž menší rozvíjející se trhy uzavírají v daleko vyšších červených číslech, čehož byla pražská burza svědkem v době poslední hospodářské krize, dodal Koblic. 

Koblic dodává, že problém Evropy je zmapovaný lépe než situace v americkém, čínském či ruském prostředí, což je částěčně jeho výhodou. V evropském prostředí jde navíc spíše o politický problém a zdejší státy zřejmě budou muset přikročit k řadě nepopulárních opatření.

Rozdíly mezi stavem dnes a krátce po pádu Lehman Brothers

„Drama (na trzích) zatím není tak zásadní jako před třemi lety. Tenkrát docházelo k poměrně zásadním jevům, kdy se zastavila mezibankovní likvidita, nikdo nevěřil ratingu a nastal téměř rozklad finančního systému,“ popsal Koblic rozdíl mezi situací dnes a po přelití americké realitní a finanční krize na evropské burzy. 

„Teď jsme zrovna na začátku něčeho, co nevylučuji, že nemusí skončit dobře, ale je to nepochybně jiný stav,“ dodal Koblic. Podle něj je momentálně problém na straně centrálních bank a případně států rovnou. „Byla-li před třemi krize v ekonomice, teď se přesunula na úroveň států,“ přitakává i Tomáš Sedláček, hlavní makroekonomický stratég ČSOB. „Myslím si, že ekonomika zvládne víc, než státy očekávají,“ uzavírá Sedláček.