Americký pesimismus zmírňují příznivá čísla z trhu práce

Washington – Během července vzniklo ve Spojených státech zhruba 117 tisíc nových pracovních míst. Šlo přitom o mnohem vyšší číslo, než očekávaly trhy i analytici. Míra nezaměstnanosti klesla na 9,1 procenta z 9,2 procenta v předchozím měsíci. Čísla dnes zveřejnilo americké ministerstvo práce.

Američtí analytici původně počítali s tím, že v červenci vzniklo pouze 85 tisíc pracovních míst. Za nižším evidovaným počtem nezaměstnaných však stál také fakt, že někteří Američané bez práce ustali v jejím hledání, a vypadli tak ze statistiky. Počet nezaměstnaných klesl na 13,9 milionu z 14,1 milionu. Ve srovnání s úrovní před recesí je však stále téměř dvojnásobný.

Na růstu nových pracovních míst se podílel zejména soukromý sektor, kde vzniklo 154 tisíc míst. V červnu šlo o 80 tisíc, přičemž analytici čekali vznik 115 tisíc pracovních míst. Ve státním sektoru naopak zaniklo 37 tisíc pracovních míst a propouštělo se zde již devátý měsíc v řadě.

Poslední měsíce byly však ve firmách ve znamení omezování najímání nových zaměstnanců. Od února do dubna počet nově vzniklých pracovních míst činil v průměru 215 tisíc měsíčně. Na druhé straně ministerstvo revidovalo údaje za poslední dva měsíce směrem vzhůru. V květnu tak vzniklo 53 tisíc nových pracovních míst místo původně uváděných 25 tisíc a v červnu 46 tisíc, o 28 tisíc více než se uvádělo. Červen však byl i tak podle počtu nově vzniklých míst nejslabší za devět měsíců.

Nezaměstnanost v USA
Zdroj: ČT24/U.S.Bureau of Economic Analysis

Nižší papírové počty nezaměstnaných alespoň mírně vyvažují negativa poslední doby

Dnešní příznivé statistiky jsou první povzbudivou zprávou za poslední týdny. „Přestože si nemyslím, že jde o jasný signál zlepšení, čísla krotí spekulace, že Spojené státy míří zpět do recese,“ myslí si hlavní ekonom společnosti RBC Capital Markets Tom Porcelli. 

Na finančních trzích se totiž v poslední době šíří obavy, že americká ekonomika by mohla sklouznout do červených čísel. Možnost návratu recese je podle ekonomů až 40 procent. „Pravděpodobnost návratu recese ve Spojených státech a v eurozóně je padesát procent. S každou špatnou zprávou se ta pravděpodobnost zvyšuje,“ doplňuje hlavní ekonom Patria Finance David Marek.

V posledních dnech odvrátily Spojené státy hrozící platební neschopnost. Americký prezident Barack Obama nakonec podepsal zákon o navýšení státního dluhu Spojených států o 2,4 bilionu z nynějších 14,29 bilionu dolarů, který předtím schválil Kongres.

Podle Tomáše Sedláčka, hlavního makroekonomického stratéga ČSOB, však tímto USA jen oddálily svůj „termín zkoušek“. „Balíček, který připravili republikáni a demokrati a schválili jej ve svých orgánech, není v žádném případě ani zajímavý, ani dostatečný.“

USA
Zdroj: ČTK/AP Photo