Cena zlata dosáhla v Asii historického maxima

Singapur – Cena zlata dnes na asijských trzích výrazně vzrostla a poprvé v historii se dostala nad 1 700 dolarů za troyskou unci. Kov tak reaguje na snížení ratingu Spojených států, k němuž na konci minulého týdne přistoupila mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor's. Ekonomové se většinou shodují, že cena zlata by se měla dlouhodobě zvyšovat.

Cena kovu se na promptním trhu zvýšila až na 1 702 dolarů za troyskou unci (asi 29 162
korun za unci), kde zatím nikdy v historii nebyla. Na termínovém trhu se cena kovu k nejbližšímu dodání zvýšila nad 1 704 dolarů za unci. 

Zatímco cena zlata roste, stříbru se zatím hranici 40 dolarů za unci nedaří překonat. „Je to dáno zejména tím, že zlato bývá bráno jako bezpečná investice uchování hodnoty peněz, zatímco stříbro je spíše využíváno v průmyslu, a proto evidentně nedohání vývoj zlata na finančních trzích,“ vysvětlil ve Studiu Burza makléř společnosti Grant Capital Karel Kabelka.

Kam investovat, když ne do zlata?

„Za poslední týden, resp. 14 dnů nejvíce propadaly akcie železářských firem (United States Steel, AKS). Ty propady se pohybovaly v řádu 30 až čtyřicet procent. Myslím si, že ze střednědobého výhledu se jedná o vynikající investiční příležitost,“ radí Kabelka.

Ekonomové nyní investorům radí, aby se prudce padajících akcií nezbavovali. Korekce na trzích nebude trvat dlouho a také akcie se vrátí k růstu. „Já bych doporučoval hodně velkou trpělivost. Obrnit se proti tomu, co mediální svět přináší, a to je 24 hodin informací, které ty trhy neustále posouvají níže,“ podotkl ředitel divize obchodování Wood and Company Roman Koděra.

Trhy v posledních dnech negativně reagují na obavy z šíření dluhové krize v eurozóně. Špatné zprávy přišly také z USA. S&P snížila hlavní rating USA poprvé v historii. Rating tak klesl z nejvyšší možné známky AAA na známku AA plus. Agentura uvedla, že Spojené státy mají příliš vysoký deficit a politici se nedokážou shodnout na věrohodném postupu, který by zadlužení největší ekonomiky světa postupně snížil na přijatelnou úroveň.

Vydáno pod