Toyota se propadla v žebříčku prodejnosti na třetí místo

Tokio – Následkem březnového zemětřesení klesla japonská Toyota Motor za první pololetí ve světovém prodeji aut z první pozice na třetí. První byl americký koncern General Motors, který prodal celkem 4,5 milionu vozů. Na druhé pozici se umístil německý Volkswagen, jehož součástí je i mladoboleslavská Škoda Auto. Prodal 4,13 milionu aut. Toyota v dnešní zprávě uvedla, že v oživení prodeje sází na poptávku a rychlý růst na takzvaných mladých trzích.

Toyota celosvětově prodala za první pololetí 3,7 milionu aut, což představuje meziroční pokles o 11 procent. Za duben až červen se ale její odbyt meziročně propadl o 62 procent kvůli následkům rozsáhlého zemětřesení a tsunami, které poničily výrobní závody na severovýchodě Japonska. Nedostatek komponentů pak japonským výrobcům zkomplikoval výrobu i jinde ve světě. 

Toyota přitom prodávala nejvíce aut ve světě celé poslední tři roky. A jen dva dny před březnovým neštěstím uvedl prezident Akio Tojoda, že Toyota do roku 2015 dosáhne hranice ročního prodeje deset milionů kusů, což by bylo v odvětví vůbec poprvé. 

Vozy Toyota
Zdroj: ČT24

Manažeři indické divize Toyoty dnes uvedli, že solidní nárůst odbytu vozů z produkce skupiny na indickém trhu Toyotě potvrzuje, že automobilka jde správným směrem. Potíže po zemětřesení jsou podle nich jen dočasné.     

V Indii za první pololetí vzrostl prodej vozidel Toyoty o výrazných 53 procent na 53 100 a podnik počítá s dalším růstem. V Číně počítá za celý rok se zvýšením jen o šest procent na 900 000 vozů.