Češi si oblíbili domácí růžová vína

Brno - V Česku roste poptávka po domácích růžových vínech. Na odbyt jdou především v letních měsících. Vinaři také na jejich výrobu využívají stále více hroznů. Loni to bylo 20 procent produkce, před pěti lety pouhých šest. Podle ředitele Vinařského fondu Jaroslava Machovce mají české vinice pro výrobu růžového vína ideální geografickou polohu.

„Naši vinaři jsou velmi šikovní a v růžovém víně mnozí vidí slibnou budoucnost. Samozřejmě nás těší, že produkce moravských a českých růžových vín jde nahoru. Musím ale zdůraznit, že ruku v ruce s produkcí stoupá i kvalita růžových vín. Ročník 2010 získal už několik ocenění na prestižních zahraničních soutěžích,“ upozornil Machovec. Příkladem je Zweigeltrebe rosé 2010 vinařství Mikrosvín Mikulov, které vyhrálo zlatou medaili na soutěži Le Mondial du Rosé ve francouzském Cannes.

U obchodníků nacházejí milovníci růžového kladnou odezvu

Moravská a česká růžová vína jsou hitem posledních několika let. Na zvětšující se poptávku o ně výrazně reagují mnozí obchodníci. „Poptávka po tuzemských růžových vínech stoupá každým rokem a naše nabídka se tím pádem samozřejmě rozšiřuje, a to každým rokem cca o 15 procent. V současné době máme v nabídce přes 30 tuzemských růžových vín včetně sektů,“ uvedl Richard Süss, který je poradcem na vína společnosti Makro.

Vinotéka
Zdroj: ČT24

Oblibu domácích růžových vín potvrzují také majitelé a provozovatelé menších vinoték. „Nejprodávanějšími odrůdami růžových vín je u nás Zweigeltrebe, Cabernet Sauvignon, Svatovavřinecké. Především v období Svatomartinských vín se jich prodává rok od roku více,“ uvedl Ivo Pešat ze společnosti Pinot.

V ČR se na výrobu růžového vína nejvíce používají hrozny odrůd Frankovka, Svatovavřinecké, Rulandské modré, Zweigeltrebe nebo Cabernet Sauvignon. Víno není určeno k archivování. Mělo by se pít mladé, dokud má svěží ovocnou chuť a vůni. Nejlépe do jednoho až dvou let od sklizně. Růžová vína se chlubí celou škálou barevných odstínů od sladce malinových tónů, přes jemně lososové a pomerančové až po temně cibulové, nebo dokonce téměř fialové odstíny.