Evropská zelenina už do Ruska proudí bez zábran

Moskva – Rusko od dnešního dne zruší omezení dovozu zeleniny z Evropské unie. Vyhlásilo ho na začátku června kvůli obavám ze šíření nebezpečné střevní bakterie E. coli. Podle ruského hlavního hygienika už ale hrozba nákazy pominula.

Nejdříve se zákaz dovozu zeleniny vztahoval jen na Španělsko a Německo, kde střevní bakterie řádila nejvíce. 2. června, ale Rusko rozšířilo zákaz na celou Evropskou unii. Bruselu přišlo blokování evropské zeleniny přehnané a bránil se s tím, že je neopodstatněné. „Odporuje to duchu Světové obchodní organizace, do které chce Rusko vstoupit,“ prohlásil španělský státní tajemník Diego Garrido.

Ruský předseda vlády Vladimir Putin na tuto výzvu odvětil, že kvůli obchodnímu duchu nenechá své lidi otrávit. „Nevím, jakému duchu to odporuje, ale okurky, po kterých lidé umírají, vskutku nepěkně páchnou,“ řekl ruský premiér.

Na nákazu nebezpečnou bakterií E. coli zemřelo nejméně 49 lidí, další stovky onemocněly. Podle znalců poměrů se ale za obchodní válkou skrývaly politické signály.

Jevgenij MINČENKO, ruský politolog:

„Může to být odveta za pomalé tempo ekonomické integrace, nebo zdlouhavou cestu k bezvízovému styku. Navíc je před volbami, takže ruští vůdci ukazují voličům, jak tvrdě je hájí.“

Pro evropské zemědělce je Rusko největším trhem. Loni tu prodali zeleninu za 600 milionů eur. Země se nakonec zavázala zákaz zrušit v případě, že dostane certifikát nezávadnosti evropské zeleniny. Dovoz obnovovala přitom postupně. Nejdřív mohli své produkty do země prodávat zemědělci z Belgie, Nizozemska, Dánska a Španělska. Z Česka pak povolila zeleninu dovážet 11. července.

Evropská zelenina smí opět do Ruska (zdroj: ČT24)

V americkém Oregonu mezitím zemřela žena po nakažení bakterií E. coli. Chorobou, kterou tento mikroorganismus způsobuje, v USA onemocnělo minimálně dalších devět lidí, přičemž čtyři z nich skončili v nemocnici. Zdrojem nákazy je podle úřadů zřejmě pěstírna jahod, podle agentury AP by za onemocněním mohl být jelení trus. 

Vydáno pod