Americké akcie zažily nejhlubší propad téměř za tři roky

New York - Akciové trhy ve Spojených státech v pondělí zasáhla vlna výprodeje a hlavní indexy propadly nejvíce za téměř tři roky. Reagovaly tak na zprávu o historicky prvním snížení hlavního úvěrového ratingu USA, k němuž sáhla agentura Standard & Poor's. Dramaticky naopak vzrostl takzvaný indikátor strachu, tedy index VIX, jehož pomocí se investoři zajišťují proti dalšímu propadu cen. Výprodej dál zažívaly i asijské trhy, nicméně v závěru obchodování se jim podařilo propad zmírnit. Na devizových trzích dál zpevňuje švýcarský frank.

Dow Jonesův index klesl o 634,76 bodu a obchodní den uzavřel propadem o 5,55 procenta na hodnotě 10 809,85 bodu. Poprvé od listopadu tak skončil pod hranicí 11 000 bodů. Širší index S&P 500 odepsal 6,66 procenta na 1119,46 bodu, zatímco index Nasdaq Composite oslabil dokonce o 6,90 procenta na 2357,69 bodu.

Index S&P 500 postihl nejhlubší propad od prosince 2008 a ve ztrátě skončilo všech 500 emisí z jeho báze. Z letošního maxima, na němž byl koncem dubna, už index sestoupil o 17,9 procenta. Pokud bude jeho pokles pokračovat a dosáhne 20 procent, bude oficiálně zahájen takzvaný medvědí trh. Tedy období, kdy akcie vytrvale klesají.

Nejhlubší propad postihl akcie bank a energetických titulů. Například akcie Bank of America spadly o 20,3 procenta na 6,51 dolaru a byly nejaktivnějším titulem v bázi Dow Jonesova indexu.

Odpoví Fed na pád trhů?

Investoři teď nedočkavě očekávají výsledek jednání americké centrální banky (Fed). Přibývá spekulací, že se předseda banky Ben Bernanke pokusí obnovit důvěru a spustí třetí kolo tzv. kvantitativního uvolňování, tedy de facto pumpování peněz do americké ekonomiky.

Podle některých ekonomů by to však byla jen dočasná náplast pro americkou ekonomiku. „Pokud pan Bernanke nachystá kvantitativní uvolňování číslo tři, otestujeme dvojité dno a tam bude právě ten moment, kde se rozhodne,“ varoval ředitel Saxo Bank pro střední a východní Evropu Karol Piovarcsy. „Bude to jen nějaký polštář, který bude trvat určitou dobu, možná ještě kratší, než tomu bylo v předchozích kvantitativních uvolňováních. Ale bude to jen náplast na současnou situaci,“ doplnil.

Objemy obchodů byly mimořádně vysoké, na burzách NYSE, Amex a Nasdaq se dohromady zobchodovalo 17,5 miliardy akcií. Loňský denní průměr činil 8,47 miliardy akcií. Dál klesaly i asijské akcie. Japonský index Nikkei při nočním obchodování ztrácel 4 procenta. V závěru obchodování se mu nicméně podařilo propad zmírnit a uzavřel o 1,7 procenta slabší na hodnotě 8944,48 bodu.

Část analytiků tvrdí, že dosavadní výprodej na burzách byl až příliš rychlý, některé akcie proto podle nich už mohou být vhodné k nákupu. „Vypadá to jako rychlý požár na trzích, ale znám tyto věci, on nakonec vyčerpá sám sebe,“ podotkl šéf australské Ausbil Dexia Paul Xiradis.

Index volatility, který sestavuje burza CBOE v Chicagu a jemuž se často říká indikátor strachu, vzrostl o 50 procent na 48 bodů. Na hranici 40 bodů je poprvé od loňského května, kdy trhy zasáhl takzvaný „flash crash“, tedy bleskový propad cen. Silně nadprůměrný objem obchodů svědčí o tom, že výprodej má znaky paniky. „Začíná to být skutečně chaotický výprodej, mnohem horší, než na co jsme byli zvyklí,“ poznamenal šéf akciových obchodů v investiční společnosti Northern Trust Matthew Peron. „Posouváme se do panického režimu,“ dodal s odkazem na skokový růst indexu VIX.

Padělky eurových a dolarových bankovek
Zdroj: ČT24

Investoři míří do bezpečných přístavů, kupují frank a zlato

Na devizových trzích trvá zájem o švýcarský frank, který funguje v dobách nejistoty jako kotva. Investoři ho kupují i přesto, že základní švýcarská úroková sazba už klesla na nulu. Citelně zpevnil ale i japonský jen. Klesá naopak euro, které sráží dolů nervozita z dalšího zhoršení dluhové krize. Evropská centrální banka (ECB) sice podle makléřů v pondělí začala odkupovat italské a španělské dluhopisy, pomohla tím trhu ale jen přechodně. Trhy zároveň sledují, zda centrální banky v Japonsku a ve Švýcarsku nezačnou proti silné měně intervenovat.

Rekordy den za dnem posouvá také zlato. V pondělí drahý kov pokořil hranici 1 700 dolarů za unci a dnes jeho cena vystoupala až nad 1 770 dolarů za unci. Cena zlata se zvyšuje také kvůli vyhlídkám na další uvolňování měnové politiky v největších vyspělých ekonomikách, ke kterému už minulý týden přistoupilo Japonsko. Dnešní rozhodnutí Fedu by tak s jeho cenami mohlo dále zamíchat.

Paniku na trhy už tak nervózní z rizika šíření dluhové krize v eurozóně přinesla agentura S&P. Ta o víkendu snížila poprvé v historii rating USA. Hodnocení úvěrové spolehlivosti země se tak snížilo z nejvyšší možné známky AAA na známku AA plus. S&P uvedla, že Spojené státy mají příliš vysoký deficit a politici se nedokážou shodnout na věrohodném postupu, který by zadlužení největší ekonomiky světa postupně snížil na přijatelnou úroveň.

Finanční trhy pokračují v pádu (zdroj: ČT24)