Červenec přinesl do ČR mírné zpomalení inflace

Praha – Meziroční míra inflace v České republice v červenci zpomalila na 1,7 procenta z 1,8 procenta v červnu. V porovnání s předchozím měsícem spotřebitelské ceny vzrostly o 0,3 procenta, což bylo dáno zejména sezonním zvýšením cen dovolených s komplexními službami. Informoval o tom dnes Český statistický úřad. Analytici očekávali stagnaci meziroční inflace.

Ceny dovolených vyskočily o více než 13 procent. V meziročním srovnání pak měly podle statistiků dominantní vliv na růst cenové hladiny hlavně ceny potravin, nealkoholických nápojů a bydlení. Ceny běžného pečiva vyskočily o třetinu, chleba podražil o pětinu. Skoro třetinové zdražení postihlo také cukr. Výrazně zdražovaly také jedlé oleje, mouka, kakao a káva.

V oblasti bydlení nejvíce podražil plyn – o 11,5 procenta. Zvedalo se také vodné a stočné a rostla cena elektřiny. Teplo a teplá voda podražily jen minimálně. Čisté nájemné se zvýšilo o 3,1 procenta, z toho regulované nájemné vzrostlo o 8,2 procenta, zatímco tržní nájemné zažilo jen mírnou korekci a zvýšilo se o necelé procento.

„Domácí poptávka je slabá a ceny vzhůru vůbec netáhne. Nebýt externích faktorů, tedy růstu cen komodit na světových trzích, který vytlačil vzhůru ceny potravin a pohonných hmot, tak by v podstatě ceny téměř nerostly,“ komentoval červencový vývoj inflace analytik společnosti CITFIN Jiří Šimek.

Do konce roku zřejmě inflace ještě mírně poroste

Ve druhé polovině letošního roku odborníci čekají pozvolný nárůst cen v české ekonomice. „Do konce roku očekávám, že inflace doroste do dvou procent,“ míní hlavní ekonom Poštovní spořitelny Jan Bureš. Nad vývojem inflace v roce 2012 pak nicméně visí velký otazník. Růst cen se bude odvíjet především od vývoje v globální ekonomice.

„Pokud bychom v souvislosti s dnešní prohlubující se krizí na světových trzích viděli další propady cen komodit, je možné v příštím roce čekat nižší inflační čísla. Pokud by k ničemu takovému nedošlo, já pracuji se scénářem pozvolného nárůstu inflace nad dvě procenta, někam k 2,5 procenta do poloviny příštího roku,“ doplnil Bureš.