Ropa Brent dnes spadla pod 100 dolarů

Singapur – Svět se obává, že na ekonomiku Spojených států dopadne další recese. Trhy s komoditami proto postihl výprodej. Ceny ropy se tak v Asii dostaly nejníže za téměř rok, pak ale ztráty výrazně zmírnily. Severomořská ropa Brent navzdory počátečnímu propadu pod psychologicky důležitou hranici 100 dolarů za barel nakonec mírně stoupla. K obratu vývoje na trhu přispěly spekulace o nových opatřeních americké centrální banky (Fed) na podporu ekonomiky. Ta se však nakonec nekonala, banka pouze ponechala základní úrokovou sazbu na původních hodnotách.

Hodnota severomořské ropy Brent se v Singapuru snížila o tři čtvrtě dolaru na 103 dolarů za barel. V předchozí části dne se ale propadla až na 98,74 dolaru se ztrátou celých pěti dolarů, tedy nejníže od letošního února. Poté se zase přehoupla přes 100dolarovou čáru.

Americká lehká ropa WTI zlevnila zhruba o dva dolary na 79,30 dolaru za barel, což představuje její nejnižší závěrečnou hodnotu od loňského září. Podle analytika NUS Consulting se cena ropy postupně propadne k 55 až 60 dolarům za barel a v posledním čtvrtletí roku se zvýší k 75 dolarům.

Analytik NUS Consulting:

„Je jasné, že vstupujeme do další globální finanční krize, nebo jsme u jejího srázu.“

Obchodníci s ropou se často dívají na akcie jako na barometr celkové důvěry investorů. Klíčový newyorský index Dow Jones se přitom za pondělí propadl o skoro 5,6 procenta. V bodech to byl jeho šestý nejhorší denní propad za 112 let. Dolů dnes šla také většina akciových burz v Asii. Paniku na finančních trzích mezi investory vyvolalo páteční snížení ratingu USA o jeden stupeň z AAA na AA+ agenturou Standard & Poor's.

Těžba ropy
Zdroj: ISIFA/EPA/HAGEN OEYVIND

Světovou poptávku po ropě nahoru potáhnou rychle se rozvíjející ekonomiky

V důsledku horšího výhledu vývoje ekonomiky Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) snížila odhad růstu celosvětové poptávky po ropě pro letošní i příští rok. Celosvětová poptávka se má letos zvýšit o 1,21 milionu barelů denně, což je o 150 tisíc barelů méně, než OPEC odhadoval minulý měsíc. Příští rok potom poptávka vzroste o 1,3 milionu barelů na 89,4 milionu barelů denně. Současně také kartel varoval, že trh je nestabilní a má potenciál k dalšímu poklesu, proto bude situaci i nadále pozorně sledovat.

„Obavy o ekonomiku spolu s vysokými cenami ropy ovlivnily poptávku po ropě v zemích Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD),“ uvádí se v prohlášení OPEC. „Poptávka po ropě v OECD bude pokračovat v poklesu po dočasném oživení v loňském roce.“ Nárůst poptávky tak přijde především z dalších regionů, například poptávka z Číny se má letos zvýšit o 6,5 procenta, i když v červnu se poprvé za osm měsíců snížila. Hlavní podíl na růstu v příštím roce tak bude mít Čína, Indie, Blízký východ a Latinská Amerika.