Evropská komise: Vliv ratingových agentur je někdy přílišný

Brusel - Ratingové agentury jsou podle Evropské komise klíčoví hráči trhu, Brusel má přesto pochyby ohledně jejich vlivu. Ten je prý někdy přílišný. Mluvčí Evropské komise Olivier Bailly dnes také před novináři podotkl, že komise na podzim hodlá přijít s návrhy změn nařízení, které se týká právě těchto institucí.

„Ratingové agentury jsou klíčoví hráči na finančních trzích, poskytují investorům indikace, avšak máme pochybnosti ohledně jejich vlivu, který je občas příliš veliký,“ uvedl Bailly v reakci na dotaz, zda komise sdílí názor amerického prezidenta Baracka Obamy, který zpochybnil nedávné snížení ratingu USA agenturou Standard & Poor's.

Bailly nicméně nechtěl tento krok jakkoli blíže komentovat. Dodal jen, že komise má někdy pochybnosti ohledně konkrétních hodnocení od ratingových agentur pro členské země EU.

Podle komise je také předčasné hovořit o tom, zda poslední negativní vývoj na trzích znamená, že EU vstupuje do recese. „Máme hospodářské prognózy, které jsou ve skutečnosti pozitivnější, než ty, které vidíme v jiných analýzách vypracovaných hráči na finančních trzích,“ dodal.

Pochyby o krocích ratingových agentur se množí

Kromě Evropské komise a amerického prezidenta kritizuje chování ratingových agentur také Itálie. Ta před nedávnem provedla razii v italských kancelářích agentur S&P a Moody's a vyšetřovatelé si odtud odnesli některé dokumenty.

Italské úřady podezřívají ratingové agentury, že stojí za anomálními výkyvy cen italských aktiv. Prověřují proto, zda dodržují pravidla. Ratingovým agenturám se vyšetřování ze strany silně zadlužené Itálie nelíbí. S&P prohlásila, že je považuje za neopodstatněné. Moody’s s vyšetřovateli spolupracuje.