Putin: Rusko je připraveno podpořit finanční trhy

Soči – V případě potřeby jsou ruská vláda a centrální banka připraveny napumpovat hotovost na domácí finanční trhy, jak dnes zdůraznil ruský premiér Vladimir Putin. Ruské akcie se dnes propadly téměř o pět procent a prudký pokles zaznamenal rovněž ruský rubl. Tamější trhy tak reagují na celosvětovou nepříznivou situaci na burzách.

Turbulence na finančních trzích hatí snahu ruské vlády zajistit před volbami hospodářskou a měnovou stabilitu. Putin ale dnes pochválil rozhodnutí Evropské centrální banky (ECB) nakupovat španělské a italské dluhopisy ve snaze o zmírnění dluhové krize v eurozóně. Přivítal rovněž dohodu o zvýšení stropu pro státní dluh v USA.

„ECB se rozhodla kupovat italské a španělské dluhopisy. Neřeší to všechny problémy, ale je to dobré,“ uvedl ruský premiér. „Tady v Rusku musíme likviditu pozorně sledovat. Pokud to bude potřeba, ministerstvo financí a centrální banka likviditu (finančním trhům) poskytnou,“ dodal.

Evropská centrální banka
Zdroj: Ralph Orlowski/ISIFA/Getty Images

V současnosti činí ruské zlaté a devizové rezervy 535 miliard dolarů (zhruba devět bilionů korun) a jsou třetí největší na světě. Centrální banka je podle agentury Reuters může využít k udržení stability finančních trhů a domácí měny.

Hlavní index ruských akcií RTS kolem 14:30 SELČ klesl o 4,9 procenta na 1575,2 bodu. Dostal se tak na nejnižší úroveň od loňského října. Rubl se vůči eurodolarovému koši propadl o 3,7 procenta na letošní minimum. Zaznamenal tak nejprudší denní pokles od zavedení tohoto koše začátkem roku 2005.