Svaz průmyslu a dopravy chce opět připomínkovat daňovou reformu

Praha – Českému svazu průmyslu a dopravy se nezamlouvá postup vlády, která má ve středu projednat návrh daňové reformy. Vláda se prý bude návrhy zákonů zabývat v rozporu s dohodou uzavřenou na jednání tripartity v polovině července. Sociální partneři mají podle dohody nárok se po připomínkovém řízení k návrhu zákona vyjádřit a sdělit svá stanoviska.

V rámci daňové reformy chce ministerstvo financí prostřednictvím několika zákonů vytvořit jednotné inkasní místo, zrušit superhrubou mzdu, zjednodušit současný systém finanční a celní správy nebo zrušit řadu daňových výjimek.

Prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslav Hanák:

„Jsem velmi překvapen, že naše dohoda z tripartity neplatí. Očekávám, že nám vláda svůj postup vysvětlí. Jde o zákony, které zásadním způsobem ovlivňují úroveň podnikatelského prostředí, a tak také k našim připomínkám přistupujeme.“

Zrušení superhrubé mzdy se sazbou 15 procent bude znamenat, že se nová sazba daně bude počítat z hrubé mzdy a dosáhne 19 procent. Odvody u zaměstnavatele na sociální a zdravotní pojištění nebudou realizovány jako dosud, ale daní z úhrnu mezd 32,5 procenta. Ministerstvo také plánuje zrušit zhruba čtvrtinu z celkových 118 výjimek. Proti rušení některých daňových výjimek se ovšem v připomínkovém řízení postavilo několik ministerstev nebo například odbory.

Rušení některých benefitů nepodpoří ani Věci veřejné

Proti zrušení daňového zvýhodnění některých zaměstnaneckých benefitů se postavily i Věci veřejné (VV). „Zrušení stravenek nepodpoříme,“ řekl v pondělí předseda poslaneckého klubu VV Vít Bárta. Výhrady budou mít podle Bárty ministři z jeho strany také k plánu zrušit nyní superhrubou mzdu. „V zásadě nejsme proti zrušení superhrubé mzdy, ale nemůže to podle nás vést k dalšímu propadu v příjmech rozpočtu,“ řekl Bárta.