Více než třetina českých kasin chybovala

Praha – Každé třetí kasino v Česku má závažné nedostatky a dělá chyby, jak zjistila kontrola ministerstva financí a daňové správy. Provozovatelé například nejsou schopní dostatečně zamezit praní špinavých peněz nebo provozují hry, na které nemají povolení. Kvůli porušení loterijního zákona jim hrozí pokuta, případně odebrání licence. Z 265 prověřovaných kasin kontroloři objevili u 98 nedostatky, které se týkaly zejména evidence návštěvníků nebo žetonů a kamerových záznamů.

Ročně se v českých kasinech protočí téměř devět miliard korun. Ovšem jak ukazují poslední kontroly, pro majitele zhruba stovky z nich herní zákon a předpisy neplatí. „My jsme věděli, že v kasinech je problém, proto taky byla kontrola zaměřena na kasina a proto jsme nabádali kraje, aby uložily pokuty,“ říká náměstek ministra financí Tomáš Zídek. 

Pokuta se může pohybovat kolem půl milionu korun. Podle zástupců hazardu jsou problematická hlavně menší kasina, která nabízejí především hrací automaty a vypadají spíš jako herny. „Kasina, která provozují živou hru, to znamená klasické hry jako ruleta, Black Jack a další karetní hry, dopadla velmi dobře,“ doplňuje zástupce Asociace kasin Vladimír Eichinger.

Hazard
Zdroj: ČT24

Nejčastěji kontroly odhalily chybějící záznamy v evidenci návštěvníků nebo nedostatečné kamerové záběry. „Snad ve všech evropských kasinech je povinně osoba, která přichází do kasina, registrována. Musíme dodržovat opatření proti zamezení příjmů, které pocházejí z nelegální činnosti,“ upozorňuje Eichinger. 

Podle ministerstva financí jsou však data získaná při kontrole důležitá i proto, že ukázala města, ve kterých nefunguje státní dozor. „To byl hlavní smysl, jednak zkontrolovat kasina a jednak porovnat práci mezi kraji,“ vysvětlil Zídek. 

Jen v Praze úředníci navštívili 107 kasin a nedostatky objevili u 37. Naopak u kasin v Ústí nad Labem nebo v Liberci žádné chyby nenašli.

Reportáž Jana Černého a Zuzany Luňákové (zdroj: ČT24)