Češi nejčastěji peníze střádají na běžných účtech

Praha – Češi nejčastěji spoří své peníze na bankovních účtech. Obyčejný běžný účet k tomuto účelu využívá 84 procent Čechů. Tři pětiny lidí pak spoří ještě pomocí penzijního připojištění. Stavební spoření preferuje více než polovina Čechů. Spořicí účet se pak zamlouvá jen třetině obyvatel. Vyplývá to z průzkumu, který si nechala udělat banka ING od společnosti TNS AISA.

Na úspory v Česku myslí tři čtvrtiny ekonomicky aktivních obyvatel. Pravidelně si měsíčně peníze stranou dává 37 procent obyvatel, nepravidelně necelá třetina. Více než pětina Čechů pak obě varianty kombinuje. Téměř každý desátý člověk ale překvapivě nespoří vůbec. „Zbytek je část populace, která si z objektivních důvodů nemá z čeho spořit,“ vysvětluje ale ředitel retailového bankovnictví ING Libor Vaníček.

Nejčastěji se Češi, kteří si stranou nedávají žádné finance, vymlouvají na to, že jim buď na spoření peníze nezbývají, nebo potřebují mít neustále hotovost po ruce, a proto je na účty nevkládají. Z průzkumu navíc vyplynulo, že ženy jsou k penězům šetrnější než muži. Spoří totiž 60 procent žen, u mužů je to jenom 40 procent.

Pokud už si Češi na běžných účtech spoří, jde o 25 až 30 tisíc korun. Podle Vaníčka to vyplývá z provedených studií. Podílové fondy nebo například akcie podle odborníka v Česku ještě nemají tradici, tudíž nejsou pro Čechy tak atraktivní. To by se ale mohlo změnit společně s růstem finanční gramotnosti.