Evropské burzy skončily v plusu, vzhůru je vytáhly USA

Praha – Obchodování na světových trzích vypadá jako na houpačce a nálada investorů se mění z hodiny na hodinu. Nejdříve hluboké propady střídají nákupní horečku. Pražská burza dnes uzavřela v zisku poprvé po sedmi dnech, a to až díky dobré náladě ve Spojených státech. Většinu dne se totiž české akcie držely v mínusu. Podobně dopadlo i obchodování v Evropě. Investoři jsou v těchto dnech víc než kdy jindy citliví na negativní zprávy.

Po sedmi dnech se dnes pražské burze podařilo obchodování uzavřít se ziskem. Hlavní index PX přidal necelé procento na 987,4 bodu. Nahoru burzu vytáhly bankovní emise - akcie rakouské Erste Bank a Komerční banky. Během dne se burza přes velmi proměnlivé obchodování stabilizovala poblíž úrovně 990 bodů. Index PX tak nevydržel nad psychologickou hranicí 1 000 bodů.

Nejvíce se stejně jako v západní Evropě dařilo akciím finančních titulů. Akcie Erste si připsaly 4,61 procenta na 628,50 koruny. Dnes nejvíce obchodované cenné papíry Komerční banky stouply o 3,45 procenta na 3 000 korun. V červených číslech naopak uzavřely cenné papíry energetické společnosti ČEZ, do mínusu se dostala i těžařská firma NWR. Cenné papíry mobilního operátora Telefóniky pak ztratily 1,22 procenta na 405 korun. Titulu neprospělo snížení ratingu ze strany agentury Standard & Poor's.

Josef Kohout z Patria Finance:

„Divoká jízda v Praze odpovídala turbulentnímu vývoji v Evropě.“

Evropské akcie po výkyvech nakonec prudce vzrostly   

Ani evropské burze se nevyhnulo závěrečné prudké oživení. V poslední části obchodování získal také evropský trh podporu v silném růstu na Wall Street, když západoevropský index FTSEurofirst 300 stoupl o 2,6 procenta na 934.08 bodu. Z letošního maxima z poloviny února i tak ztrácí asi 22 procent. Evropské burzy táhly vzhůru akcie bank, které po těžkých propadech prudce oživily. Index evropských bank vzrostl o 3,2 procenta. „Banky byly za poklesu nejzranitelnější a dnes se staly předvojem oživení,“ tvrdí analytik Mike Lenhoff z makléřské firmy Brewin Dolphin Securities.

Španělská burza
Zdroj: Paul White/ČTK/AP Photo

Obchodování v Evropě začalo oživením ze středečního propadu. Poté opět tituly propadly do záporných čísel v důsledku dalších ztrát bank v čele s francouzskou Société Générale. Ta už ve středu pod vlivem spekulací o finančních problémech a o ztrátě nejvyššího ratingu Francie ztratila 15 procent. Dnes však nakonec i přes průměrný pokles posílila o 3,7 procenta.

Manažer investičního fondu KBL Richelieu Dominique Dequidt:

„Trhy jsou ve fázi extrémní volatility. Je tu nedůvěra v politickou sféru, i v monetární, a to napříč celým globálním trhem. A nejvíc to odnáší banky.“

Evropské trhy vytáhlo dění ve Spojených státech

Za pozitivním koncem obchodování v Evropě stojí výrazné vzestupy amerických akcií. Ty reagovaly na údaje, podle nichž se počet nových žadatelů o podporu v nezaměstnanosti v USA minulý týden poprvé za čtyři měsíce dostal pod hranici 400 tisíc osob. „Je to v poslední době první ekonomický údaj, který říká, že myšlenka směřování americké ekonomiky do další recese je možná přehnaná,“ komentuje vývoj Carlton Neel, investiční manažer firmy Virtus Investment Partners.

Hlavní indexy v USA rostly až o tři procenta. Dow Jonesův index v polovině newyorského obchodování posílil o 2,3 procenta na zhruba 10 967 bodů. Širší index S&P 500 rostl o 2,6 procenta a index mimoburzovního trhu Nasdaq získával tři procenta. Ve středu všechny tři hlavní indexy utrpěly propad o více než čtyři procenta pod vlivem spekulací o potížích evropského a amerického bankovního systému v důsledku dluhové krize eurozóny.

Ropné nádrže
Zdroj: Martin Pinkas/isifa/Euro

Oživení na akciových trzích povzbudilo i ceny americké lehké ropy WTI. Kolem 17:45 SELČ se její cena zvýšila o 60 centů na 83,49 dolaru za barel. Během dne se pohybovala v rozmezí od 81,03 do 84,45 dolaru. Severomořská ropa Brent zůstala téměř beze změny na 106,67 dolaru za barel.