Ředitel Société Générale: Dohady o zdraví banky jsou nesmysly

Paříž - Generální ředitel francouzského finančního ústavu Société Générale Frédéric Oudéa odmítl všechny dohady kolem finančního zdraví banky a označil je za „naprosté nesmysly“. Reagoval tak na mohutný středeční propad akcií banky na burze v Paříži. Société Générale je druhou největší bankou ve Francii a vlastní Komerční banku. I její akcie včera kvůli spekulacím na pražské burze odepsaly přes 10 procent.

Oudéa v rozhovoru na finanční televizi CNBC řekl, že dohady nemají žádný reálný základ. „Je to nesmysl,“ zdůraznil. Na trzích se spekulovalo, že banku by za určitých okolností bylo nutné zestátnit, pokud by se dostala do potíží s likviditou. Potíže by jí podle dohadů mohla přivodit situace, kdy by se evropské banky musely víc angažovat v záchraně Řecka.

Akcie Société Générale ve středu během dne ztrácely až 23 procent, než smazaly alespoň část ztrát a uzavřely poklesem o 14,7 procenta na 22,18 eura. Dnes ráno se situace trochu stabilizovala a futures na akcie Société Générale před zahájením obchodování vykazovaly nárůst asi o 5,8 procenta na zhruba 25 eur.

„Société Générale kontaktovala (burzovní dohled) AMF s žádostí, aby zahájil vyšetřování původu těchto spekulací, které katastrofálně poškodily zájmy našich akcionářů,“ uvedla banka. Objem obchodů s akciemi Société Générale se ve středu prudce zvýšil a dosáhl nejvyšších hodnot od finanční krize v roce 2008.

Spolu s akciemi Société Générale včera výrazně oslabovaly i další banky, a to nejen v Evropě, ale i v Americe. Například tamní Bank of America a Goldman Sachs přišla o 10 procent. „Trhy jsou ve fázi extrémní volatility. Je tu nedůvěra v politickou sféru i v monetární, a to napříč celým globálním trhem. A nejvíc to odnáší banky,“ uvedl manažer investičního fondu KBL Richelieu Dominique Dequidt.

Evropa se po vyvrácení spekulací uklidnila

Dnes se situace hlavně na evropských trzích otočila. Panevropský index FTSEurofirst 300 krátce po zahájení vykazoval růst asi o 2,3 procenta na 931 bodů. Později se ale zisky začaly tenčit a kolem 10:00 index vykazoval nárůst zhruba o 1,3 procenta. Lépe si vede německý index DAX, který kolem 11. hodiny připisoval více než 3 procenta. Britský index FTSE 100 si oproti včerejšku ve stejnou dobu polepšil o 2,14 procenta.

Optimismus je znát i na pražské burze, která kolem 11. hodiny připisovala zhruba 1,22 procenta. Tahounem trhu byla právě dcera Société Générale – Komerční banka – jejíž akcie vykazovaly růst o více než 5 procent.

Société Générale vyvrátila spekulace (zdroj: ČT24)