Podvody s emisními povolenkami stát připravují o stamiliony

Praha - Za první pololetí letošního roku zahájilo vrchní státní zastupitelství přes 106 tisíc trestních řízení. Ve 48 000 případů potom došlo k obžalobě. Podle vrchního státního zástupce Vlastimila Rampuly jde o čísla, která jsou srovnatelná s minulým rokem. Šéf zastupitelství zároveň upozornil na nový trend, kterým jsou podvody s emisními povolenkami.

Státu kvůli podvodům s emisními povolenkami uniká daň z přidané hodnoty, která mu za obchodování náleží. Podle ředitelky odboru závažné hospodářské a finanční kriminality vrchního státního zastupitelství Marcely Kratochvílové není vyšetřování takových případů příliš složité. Dvě podobné kauzy, které zastupitelství v Praze řeší, však státu způsobily škodu téměř 800 milionů korun.

Nejde však pouze o podvody s povolenkami. Stát zároveň řeší bezpečnostní stránku. Společně s podvody řeší totiž zastupitelství i případ krádeže více než jednoho milionu kusů povolenek přímo z účtů vedených u správce národního registru. V tomto případě jde o škody majitelů povolenek v hodnotě přes 400 milionů korun. „Zjišťujeme, že se jedná o evropský trend, protože i od ostatních zemí - například teď z Rumunska - zpracováváme žádost o právní pomoc spojenou právě s odcizením emisních povolenek z národního registru Rumunska,“ dodává Rampula.

Jan Pravda:

„Povolenky fungují tak, že státy s pomocí EU alokují povolenky velkým firmám, které spotřebovávají uhlí nebo plyn. Ty firmy potom mohou s těmi povolenkami obchodovat, pokud jich mají více nebo méně.“

Podle zakladatele Karbon Warehouse Jana Pravdy by měla Evropská unie obchod s povolenkami lépe regulovat. Přímé nastavení limitů pro emisi skleníkových plynů by prý ale nepomohlo. Šlo by o podobnou regulativu jako v případě solárních elektráren, která se nyní musí zpětně deregulovat, dodává odborník. Proti únikům ze státní kasy však podle Pravdy pomůže „regulace registrů tak, aby měli bezpečnost srovnatelnou s bankovním účtem a anulace DPH, což už proběhlo.“

Podvody podle Pravdy nemají moc obchodování s povolenkami zastavit. V kontextu velikosti obchodování je totiž Pravda považuje za „kosmetickou záležitost“. Škody z podvodů totiž dosahují v řádu stovek milionů euro, samotné obchodování však dosahuje mnoho miliard eur.

Odbor hospodářské kriminality pracuje čím dál lépe

Do let 2006 až 2007 byla úspěšnost odboru závažné hospodářské a finanční kriminality podle náměstka vrchního státního zástupce Libora Grygárka „velmi nízká“. K podání obžaloby dospělo maximálně 30 až 40 procent kauz a řada z nich končila u soudů zprošťujícím rozsudkem. Od roku 2008 však prý nastala výrazná změna. Tehdy odbor podal 12 obžalob. „V roce 2009 to bylo 14 obžalob a v roce 2010 už to bylo 19 obžalob na celkem 144 osob,“ uvedl Grygárek. Žalobci jsou podle něho zároveň úspěšní u soudů a „v drtivé většině“ jsou obvinění uznáni vinnými podle podané obžaloby.

Podle Rampuly bude letos loňský počet podaných obžalob zřejmě překročen. Od začátku roku do současnosti byly podle něho podány čtyři obžaloby, dvě jsou zpracovávány a státní zástupci do konce roku očekávají od policie dalších 14 návrhů na to, aby poslali obviněné před soud.