Asie prověřuje bezpečnost obchodování s francouzskými bankami

Singapur/Paříž – Kolem úvěrových linek bank ve Francii se stahuje oprátka. První signál přišel z Asie, kde k takovému kroku přikročila jedna z bank. Dalších pět asijských bank prověřuje obchodníky a možná rizika, která pro ně vztahy s francouzskými bankami mohou znamenat. Za jednáním asijských činitelů stojí strach z odolnosti francouzských finančních institucí vůči dluhové krizi v periferiích eurozóny a spekulace o tom, že francouzské banky drží velké množství dluhopisů nejvíce zadlužených zemí. Píše o tom agentura Reuters.

Kterých francouzských bank se opatření týká, zdroje Reuters neuvádějí. Ve středu zasáhla vlna spekulací banku Société Générale, která by podle dohadů mohla mít vážné finanční problémy. Banka to ale kategoricky odmítla a všechny spekulace označila za nesmysly. Obrátila se potom na regulační orgán, aby původ spekulací vyšetřil. Finanční trhy se obávaly, že za určitých okolností by bylo nutné banku zestátnit.

Šéf oddělení řízení rizika v jedné bance v Singapuru:

„My jsme to zastavili. Odstranili jsme ze systému limity. Teď nás budou muset žádat případ od případu.“

Guvernér francouzské centrální banky Christian Noyer se ihned za francouzské banky postavil. Pololetní výsledky hospodaření tamních institucí podle něj potvrdily, že stav bank i za obtížné hospodářské situace zůstává pevný a že banky mají dostatečný kapitálový polštář. Guvernér tak nereagoval přímo na zprávu agentury Reuters, ale o bankách mluvil v souvislosti se středečním výprodejem akcií bank.

Akcie Société Générale například ztrácely přes 20 procent. Ke konci pak banka ztráty zmírnila na téměř 15 procent. Dnes ráno se však situace trochu uklidnila. Po obědě se však akcie k poklesu vrátily. Noyer řekl, že akcie bank padaly na základě nepodložených spekulací.

Société Generale
Zdroj: ISIFA/EPA/MAYA VIDON

Banky zatím vyjádřit stanovisko odmítají

K informacím o postupu asijských bank se zatím Société Générale nevyjádřila. Mluvčí další velké francouzské banky Crédit Agricole uvedla, že banka žádný komentář nevydá.

Za informacemi o zastavení úvěrových linek francouzským bankám a o jejich prověřování stojí celkem šest zdrojů. Všechny jsou z bankovních kruhů, pracují ale na různých pozicích. Jsou mezi nimi i šéfové oddělení řízení rizika, hlavní makléři a řídicí pracovníci úvěrových oddělení. Vzhledem k citlivosti informace Reuters nemohl identifikovat ani banky, ani zdroje.