Levná vína letí, porazila lihoviny

Plzeň  - Díky konzumaci levných vín v krabicích a PET lahvích vypili loni Češi poprvé více alkoholu ve víně než v lihovinách. Jednalo se zhruba o 2,2 litru absolutního alkoholu na hlavu, u lihovin to bylo v přepočtu asi 2,17 litru stoprocentního lihu. Způsobila to hlavně levná vína dovážená z Itálie a Španělska; importy tvoří většinu spotřeby. Likérky se proto snaží prosadit, aby Česko, stejně jako jiné dovozové země, zavedlo na víno spotřební daň.

„Nesrovnával bych to, protože tvrdý alkohol pije jiná skupina lidí než víno,“ řekl předseda Svazu vinařů ČR Jiří Sedlo. Spotřeba vína od roku 1989 roste a teď je 20 litrů na hlavu. „Levné dovozy tu musí být kvůli lidem, kteří mají hlouběji do kapsy; ale nemohou konkurovat kvalitním moravským vínům,“ dodal Sedlo. Pokud by se omezily, Češi je nenahradí, protože mají limitovanou plochu vinic. 

Od roku 1999, kdy byla ČR z větší části samozásobena, vzrostla podle UVDL spotřeba vína dvojnásobně. „Na víně dnes nejvíce profitují dovozci. Loni se vypilo 200 milionů litrů a z toho dvě třetiny se dovezly,“ uvedl prezident Unie výrobců a dovozců lihovin (UVDL) Petr Pavlík. Podle Sedla činil dovoz vína dokonce 150 milionů litrů, za rok do konce letošního června to bylo 177 milionů litrů vína, což bylo dáno také slabšími sklizněmi 2009 a 2010 v Česku.

Byznys s vínem roste podle UVDL hlavně díky dovozům, nejvíce z Itálie, Maďarska a Španělska s průměrnou cenou dovezeného litru pod 11 korun. Dvoulitrové víno je pak v obchodech i za 30 korun.

Petr Pavlík, prezident Unie výrobců a dovozců lihovin:

„Lidé, kteří jsou závislí na alkoholu, si kupují líh prostřednictvím levného vína, protože je vyjde gram alkoholu levněji než v lihovinách. Proto si myslíme, že by se na víno měla zavést také nějaká spotřební daň, podobně jako na pivo, lihoviny a šumivé víno. Všechny státy, kam se více vína dováží, nějakou daň mají.“

Vinaři zavedení daně odmítají. „Poškodilo by to naše výrobce, pokud by v sousedních státech daň nebyla. Je zatím pouze v těch státech, kde se víno neprodukuje nebo velmi málo,“ řekl Sedlo. Na Slovensku už je podle Pavlíka ve schvalovacím řízení nový zákon, o němž má jednat parlament v září. Chtějí zavést zhruba 8,50 korun na litr vína, v Polsku už je to deset korun na litr. Většina států EU zavedla spotřební daň na tiché víno, dodal Pavlík. Podle něj už je Česko dovozový stát a navíc s masivní spotřebou, a proto by měla být zavedena. 

Unie doporučuje daň deset korun na litr. Při spotřebě 200 milionů litrů by pak získal stát dvě miliardy korun. Malí výrobci, jež tvoří jen zlomek, mohou být podle UVDL stejně jako u výroby piva a pěstitelské pálenice osvobozeni od daně nebo zvýhodněni.

Levná vína se těší popularitě, více než lihoviny (zdroj: ČT24)