Nadprůměrnou úrodu obilí ničí vydatné deště

České Budějovice - Po sérii deštivých dnů dnes zemědělci znovu vyjeli do polí sklízet obilí. Na jihu Čech je sklizená průměrně asi třetina. Letošní úrodu na polích považují zatím za nadprůměrnou, počasí ale hodně ovlivňuje kvalitu zrna.

Někteří zemědělci mají zatím sklizenou jen pětinu obilí. Přestože je již zralé a pod střechou musí být nejpozději do čtrnácti dní. „V současné době se začíná se sklizní pšenice. Pšenice je zatím sklizeno velice málo,“ říká Zdeněk Houška z jankovského ZD Skalka. 

„Ranné pšenice vykazovaly velmi dobré parametry, ale vzhledem k tomu, že začátkem srpna pršelo, došlo k částečnému narušení kvality,“ postěžoval si ředitel Agrodružstva Dolní Bukovsko Jan Kubeš. Některé obilí tak už zůstane jen jako krmné. 

S každým dalším deštěm navíc prudce klesá kvalita zrna. „Obilí začíná po deštích mírně černat. Hrozí plísně a prorůstání zrna,“ vysvětluje ředitelka Regionální agrární komory Jihočeského kraje Hana Hricová. 

Reportáž Veroniky Kabátové (zdroj: ČT24)

Problémem je i vlhkost obilí. To aby bylo prodejné, musí se sušit, což výrazně zvyšuje náklady. „Máme hlášenou vlhkost u sklízeného obilí z minulého týdne až kolem 19 procent. Pro uskladnění je potřeba ji snížit na 14 procent,“ dodává Hricová. 

Výnosy letos přesto budou zřejmě o desetinu vyšší než loni. Někteří letošní rok z hlediska úrodnosti považují dokonce za nadprůměrný. Optimistické odhady ale ještě může zkazit počasí.