Špatná zpráva pro Evropu? Francouzská ekonomika se zasekla

Paříž - Růst francouzské ekonomiky se v letošním druhém čtvrtletí překvapivě zastavil, i když ještě na začátku roku ekonomika vykazovala nejlepší výsledky za posledních téměř pět let. Statistický úřad ve své předběžné zprávě uvedl, že růst hrubého domácího produktu Francie v období duben až červen byl nulový. Země tak bude mít problémy se splácením velkého státního dluhu a do budoucna by mohla přijít o svůj prémiový rating AAA.

V prvním čtvrtletí ekonomika vzrostla o 0,9 procenta. „Je to prakticky nejhorší výsledek od začátku roku 2009, to znamená za poslední dva a půl roku,“ podotkl v rozhovoru pro Studio Burza analytik společnosti J&T Bohumil Trampota. Analytici se zpomalením tempa růstu ekonomiky počítali, v anketě agentury Reuters ale v průměru předpokládali, že růst zpomalí pouze na 0,3 procenta.

Nepříznivá statistika znamená další problém pro prezidenta Nicolase Sarkozyho, který bude patrně čelit dalšímu tlaku, aby před volbami snížil výdaje a zrušil některé daňové úlevy. Sarkozy se přitom průběžně snaží uklidnit finanční trhy a přesvědčit je, že plán snižování dluhu je schopen prosadit.

Špatná francouzská statistika může znovu otřást burzami

„Tato čísla jsou špatnou zprávou. Zvláště znepokojivá jsou v kontextu současné velké volatility na finančních trzích,“ upozornila ekonomka společnosti Natixis Camille de Williencourtová. Evropské finanční trhy se teprve včera po týdnu propadů vrátily do zelených čísel. Důvěra investorů však zůstává velmi křehká a podobné negativní zprávy jí mohou znovu otřást a vrátit trhy k propadu.

Že jsou poslední statistiky poněkud zklamáním, přiznal i francouzský ministr hospodářství François Baroin. Přesto věří, že se podaří situaci brzy obrátit. „Věřím tomu, protože naše ekonomika stojí na solidních základech,“ uvedl. Ministerstvo proto zatím ponechává celoroční odhad růstu ekonomiky na dvou procentech.

Francouzům se nechce utrácet

Příčinou citelného zhoršení stavu druhé největší ekonomiky eurozóny jsou podle statistiků francouzští spotřebitelé. Spotřeba domácností se totiž ve čtvrtletí snížila o 0,7 procenta po růstu o 0,4 procenta v předchozích třech měsících.

Část ekonomů horší výsledek předpovídala. Odkazovala přitom na postoj trhu z tohoto týdne, kdy se objevily spekulace, že Francie by mohla přijít o nejvyšší rating AAA. Přední ratingové agentury sice potvrdily, že nadále počítají se stabilním výhledem, trhy to ale příliš neuklidnilo.

Sarkozy ve středu krátce přerušil dovolenou ve Středomoří a nechal si v Paříži svolat ekonomické ministry. Probíral s nimi právě možnosti dalších úspor a vyzval je, aby připravili plán. O něm chce později jednat s premiérem Françoisem Fillonem.