Čtyři země EU zakázaly spekulace na pokles akcií bank

Paříž/Madrid - Francie, Itálie, Španělsko a Belgie s okamžitou platností zakázaly spekulace na pokles cen akcií vybraných bank a pojišťoven. Takzvaný short-selling, jak se zmíněné spekulativní transakce nazývají, umožňuje profitovat z poklesu kurzů a podle některých názorů je i hlavní příčinou abnormálního kolísání burz. Uvedené čtyři země Evropské unie se na koordinovaném kroku dohodly v noci na dnešek.

Podle regulačních orgánů, které zákaz vydaly, je cílem opatření obnovit důvěru na finančních trzích. K podobnému kroku několik zemí sáhlo už v roce 2008, když pád obří investiční banky Lehman Brothers zhoršil tehdejší průběh finanční krize a způsobil další pád cen akcií. „Je to první akce tohoto typu v Evropě. Evropská komise tento krok velmi uvítala vzhledem k nejistotě na evropských trzích,“ uvedla mluvčí Evropské komise Chantal Hughes.

Steven Maijoor, předseda Evropské asociace pro trh a obchod (ESMA)

„Nejenže zavádíme opatření proti short-sellingu, ale je nutné se připravit na dlouhodobější represi. Spekulanti škodí trhům a musíme jednat proti nim. V Evropě je to ale problém, protože zatím neexistuje žádná dlouhodobá regulace.“

Evropský úřad pro cenné papíry a trhy upřesnil, že podoba zákazu se bude v jednotlivých zemích lišit. Smyslem je ale prý odvrátit spekulace a dohady, které trh zasáhly v minulých dnech. „I když může být short-selling platnou obchodní strategií, když je použit v kombinaci s šířením falešných zpráv, je čistě surový,“ uvedl koordinátor národních regulátorů zemí Evropské unie ve svém stanovisku.

Politici Francie, Itálie, Španělska a Belgie se rozhodli zakázat prodeje na krátko hlavně u bankovních titulů, které ztrácely v posledních dnech nejvíc a akcie evropských bank se propadly na svá dvouletá minima. „Je to vyvolané snahou snížit volatilitu finančních titulů, kde právě regulátoři uvádějí, že často spekulace vyvolávají prudký pohyb akcií. Ale je také možné, že to přinese snížení důvěry ze strany účastníků trhu a pravděpodobně způsobí i nižší likviditu,“ míní analytik České spořitelny Martin Krajhanzl.

Zákaz short-sellingu (zdroj: ČT24)

Trhy v úspěch akce příliš nevěří

Kritici z řad makléřů i akademiků poukazují na to, že podobné zákazy nebývají moc účinné a trhy se později stabilizují samy. „Krátkodobě to může uklidnit situaci, když se ale podíváte, co se stalo po pádu Lehman Brothers, tak zjistíte, že to moc nepomohlo,“ poznamenal k zákazu analytik švýcarské investiční společnosti ClairInvest Ion-Marc Valahu. „Pořád ale můžete spekulovat na pokles nákupem opcí a futures,“ dodal.

Jak funguje short-selling?

Short-selling umožňuje investorům profitovat z toho, že prodají cenné papíry, které se před tím půjčily od třetí strany, se záměrem koupit je později za nižší cenu a vrátit je věřiteli. Vydělávají pak na rozdílu mezi prodejní a nákupní cenou aktiv.

Vydáno pod